HomeBoganmeldelser Mysteriet om Jenny af Arne Woythal (Kongsvig #1)

Mysteriet om Jenny af Arne Woythal (Kongsvig #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Små byer – store hemmeligheder

Mysteriet om Jenny er første bind i Arne Woythals nye serie om landbetjent Ringgaard og hans arbejde i Kongsvig.

Arne er pensioneret politimand, og forfatter til fem bøger i serien om kriminalassistent Rasmus Berg og Drabsafdelingen. Derudover han har udgivet en bog om hans tid som udsendt i Afghanistan, og en om hans fars oplevelser som sømand under 2. verdenskrig.  I bunden af  anmeldelsen kan du finde link til mine anmeldelser af Arnes bøger.

Forlagets beskrivelse:

Kriminalassistent Ringgaard fra Københavns Politis Drabsafdeling er udbrændt og i sorg efter sin kones alt for tidlige død. Den 62-årige politimand bliver opfordret til at søge en nyoprettet landbetjentstilling i den sydøstsjællandske havneby Kongsvig.

Her finder han et lille, harmonisk samfund med venlige og hjælpsomme indbyggere, og da Ringgaard tilfældigt møder den smukke alternative behandler Lærke Frost, opdager han, at han for første gang siden hustruens død fatter interesse for en kvinde igen. Alt er dog ikke idyl, og den nye landbetjent må snart sande, at også små byer kan rumme grumme hemmeligheder.

Ringgaard bliver af byens særling opfordret til at kigge nærmere på sagen om Jenny Laursen, der forsvandt sporløst for tyve år siden – og da en ganske ung kvinde pludselig meldes savnet, får han en uhyggelig mistanke: Gemmer den lille, søvnige havneby på noget så sjældent som en dansk seriemorder?

Bedømmelsen:

Mysteriet om Jenny er ikke for de læsere der elsker bloddryppende og hektiske krimier. Her er nærmere tale om en stille og rolig hyggekrimi – og det passer ret godt med stemningen i den lille by Kongsvig. Men det medfører også, at det en gang i mellem går lige rigeligt langsomt.

Vores hovedperson Ringgaard er en mand, som jeg med det samme kunne lide. Det er meget forfriskende med en 62-årig udbrændt enkemand i hovedrollen. Han er meget realistisk beskrevet, og hans sorg over konens død er meget relater bart. Det er fuldt forståeligt, at arbejdsindsatsen måske ikke har været helt i top de sidste par år.

Arne er rigtigt god til at skrive så billedskabende, at den lille by fremstår levende foran læseren. Kongsvig er godt beskrevet, og man finder et samfund, hvor alle kender alle og alle har hemmeligheder. Men det er godt nok noget af en miljøforandring for Ringgaard.

Sproget er letlæseligt og flydende. Man hører også lidt til gerningsmandens tanker og følelser. Dette har jeg altid fundet som et godt tiltag i krimier, og det giver en speciel dimension til læsningen. Og så er der også lidt underholdning i bogen, både når Ringgaard skal vænne sig til byens indbyggere, og når han bevæger sig ud hvor han tydeligvis ikke har været længe. Og med både hund og norsk skovkat, Arne – hvor kom den inspiration dog fra? 😀

En af de ting der hævede bogens realisme for mig var, at Ringgaard bemærkede de indlysende efterforskningsskridt der ikke var iværksat i sagen (sagde nogen Emilie Meng). Det ses jo desværre at nogle forsvindningssager ender nederst i bunken, for de fleste eftersøgte dukker jo op igen.

Der er flere af byens indbyggere jeg gerne vil lære mere om, så jeg håber på flere bind i serien. Alt i alt en god læseoplevelse, men lidt for langsom til min smag.

Mysteriet om Jenny

Forfatter: Arne Woythal

Udgivet: 2021
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 336

Leave a Reply