HomeBoganmeldelser Nådestødet af Louise Penny

Nådestødet af Louise Penny

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Når ord dræber

Nådestødet er andet bind i Louise Penny’s hyggelige serie om kriminalkommissær Armand Gamache og hans arbejde i den tilsyneladende idylliske by Three Pines.

Du kan læse mere om første bind, Mørkt motiv, lige her.

Handlingen

Sneen funkler i solens stråler mens de fleste indbyggere i Three Pines er ved at forberede den søde juletid. Der drikkes masser af varm kakao og spises lækre småkager – og så er én ved at planlægge et spektakulært mord.

Ingen kunne lide CC de Poitiers. Ikke hendes mand, ikke hendes elsker og slet ikke hendes datter. Selv de indbyggere, der havde forsøgt at byde hende velkommen til byen havde hurtigt måtte opgive de varme følelser. Rigtigt interessant bliver hun først den dag hun myrdes – på isen foran alle.

Der er ikke ligefrem nogen der sørger over hende – de fleste virker næsten som om de har lyst til at fejre. Så det er ikke nogen nem sag Gamache ankommer til. Der er ikke ligefrem mangel på mulige gerningsmænd, men tydeligvis var mordet planlagt ned til mindste detalje.

Gamache og hans team er snart indviklet i hemmeligheder og de rodede forbindelser mellem byens indbyggere. Samtidigt assisterer han i en anden sag, og Gamache må bruge al den medfølelse og det mod, der er hans kendemærke. Og mens hans hovedkvarter er tynget af resterne af den tidligere Arnot sag, må de indse at vejret i sig selv vil blive en faktor i sagen.

En vinter i Quebec er en vinter ikke kun betagende smuk, men også dødbringende. Og indbyggerne i Three Pines ved bedre at at afsløre for meget af dem selv. Mere tydelige er andre farer, der snart skal afsløre sig for Gamache – for som den bitre vind indhylder byen, så kommer noget bittert snart efter Gamache.

Bedømmelsen

Nådestødet byder på god underholdning, kuldegysende billedskabende miljøbeskrivelser og et plot, der er mere komplekst end i første bind. Turen og de små tvists var interessant opbyggede og underholdende at følge – også selvom nogle læsere sikkert vil finde Gamache for perfekt og byen tilsyneladende for pæn og perfekt.

Bogen er lidt for lang tid om at komme i gang, og på et tidspunkt opstår et øjeblik af næsten magisk realisme, som ikke hører hjemme i denne slags bøger. Men når først Gamache ankommer, så udfolder bogens handling sig mere flydende. CC de Poitiers var karakteren vi alle elskede at hade – og at forfatter kan skabe den stemning er jo tegn på talent.

Generelt er karaktererne mindeværdige. Specielt Armand Gamache og hans kone Reine-Marie var meget tiltalende, men også den skrøbelige maler Carol, posedamen Elle og den berusede Ruth var fantastiske. Og indbyggernes mere eller mindre excentriske holdninger til offeret virkeligt underholdende. Selvom Penny gør meget ud af karakterudvikling, så er det altså det brogede persongalleri der trækker bøgerne op.

Gemt i en hygge krimi findes også relevante emner, og i dette bind er det ords styrke og den skade de kan påføre andre mennesker. Men alt i alt anbefales Nådestødet til læsere, der foretrækker letlæselige hyggelige krimier, med karakterer man kommer til at holde af.

Forfatter: Louise Penny

Udgivet: 2020
Oversætter: Helena Fjelstrup Brennum
Sidetal: 392

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply