HomeBoganmeldelser Når isen brister af Camilla Grebe

Når isen brister af Camilla Grebe

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Spændende, skræmmende og meget overraskende.

Når isen brister af Camilla Grebe er et velskruet psykologisk krimi.  En ukendt kvinde findes bestialsk halshugget i en mondæn villa i en af Stockholms forstæder. Hvordan endte hun i huset hos ejeren af en stor tøjbutikskæde – og hvorfor er ejeren forsvundet sporløst, samme dag som han skulle fejre sin forlovelse med Emma?

Karaktererne

Peter Lindgren er desillusioneret efterforsker. Han har efterhånden set for meget til livets skyggesider, og har erkendt at livet nok aldrig bliver som han drømte om. Da Peter får mistanke om, at mordet har sammenhæng med en 10 år gammel sag, skal han bruge hjælp til en gerningsmandsprofil.

Hanne Lagerlind er adfærdspsykolog, fanget i et dårligt ægteskab, og har for nyligt fået konstateret begyndende demens. Da politiet har brug for hjælp, tvivler hun på sine evner men kaster sig alligevel over sagen – som betyder at hun og Peter må konfrontere deres fælles fortid, og det forhold der gik itu.

Emma er ekspedient i tøjbutik. Livet har ikke været nemt for hende med svigt fra forældrene og ikke det store held i kærlighed. Men da hun og chefen Jesper forelsker sig inderligt, ser livet lysere ud. Det er selvfølgeligt lidt kompliceret med et forhold mellem en chef og en ansat, så Emma forstår godt at Jesper vil holde forholdet hemmeligt – men hvorfor dukker han ikke op til fejringen af deres forlovelse. Og hvem er kvinden, der findes myrdet i hans hus?

På hver sin måde brister isen under alle vores karakterer – og de må kæmpe for at holde sig oven vande.

Bedømmelsen

Bogen veksler løbende mellem de tre fortællere, hvilket fungerer rigtigt godt og giver et meget nuanceret indblik i sagens fremskriden.  Karakterbeskrivelserne er velunderbyggede og man føler man kommer ind under huden på de tre fortællere.

Som enhver krimi med respekt for sig selv, indeholder denne selvfølgelig et par blodige mord, men det er ikke mordene der er omdrejningspunkt i bogen. I stedet spiller det psykologiske spil, der vender hovedpersonernes liv på hovedet, en stor rolle. Sproget er let og levende, og når man dertil lægger et meget overraskende twist på plottet, er man garanteret god underholdning og spænding.

Fire stjerner

Når isen brister er Camilla Grebes solodebut. Camilla Grebe har, sammen med sin søster Åsa Träff, tidligere udgivet en serie på 4 bøger om psykologen Siri Bergmann. Desuden har hun skrevet Moskva Noir thriller-triologien sammen med Paul Leander Engström. Hun fortjener en plads på hylden sammen med de andre glimrende svenske krimiforfattere.

Forfatter:  Camilla Grebe

Oversætter: Charlotte A. E. Glahn
Udgivet: 2016
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Sidetal: 489

Leave a Reply