HomeBoganmeldelser Naboværnet af Malene Lund Smidt

Naboværnet af Malene Lund Smidt

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , ,

Vi kender da…

Naboværnet er skrevet af Malene Lund Smidt, og er hendes debutroman.

Forlagets beskrivelse:

En smuk septembermorgen, da katten igen lå på lur i bedet under fuglehuset, mistede Birte besindelsen. Det var på ingen måde sådan, Birte ønskede, at det skulle gå. Heldigvis var der ingen vidner til selve episoden. Katte var der i forvejen rigeligt af i kvarteret, og naboparret og deres larmende møgunger flyttede fra byen få måneder senere. Det var der vist ingen i Fureskov, som græd over. Selvom episoden med katten måske nok gik lidt over gevind og endte i et værre svineri, så havde Birte endnu en gang taget ansvar på fællesskabets vegne.”

I Fureskov står man sammen og værner om det gode naboskab. Sådan plejer det at være i den lille by, hvor konflikterne sjældent udspiller sig i det åbne. Men da en ukendt gerningsmand begynder at terrorisere byen, må indbyggerne spørge sig selv, hvor godt de i virkeligheden kender hinanden.

Nogen i byen har nemlig hemmeligheder, som de vil gå langt for at bevare.

Spørgsmålet er hvor langt?

Bedømmelsen:

Naboværnet er en rigtig flot debut, og det lover godt for Malenes videre forfatterskab. Ganske underholdende leverer hun en solid gang samfundskritik slet skjult under et lag fernis af dagligdagens almindeligheder.

Fureskov er overbevisende beskrevet. Det er nogle meget kreative indbyggere Fureskov byder på, specielt i deres evne til at bortforklare deres handlinger. Et helt normalt lille lokalsamfund i Danmark. Et, hvor der selvfølgelig findes typen, der gerne påtager sig rollen som vogter for alle de andre – for regler skal altså overholdes! Et, hvor man da kender naboen – og for resten også alle de andre. Et, hvor alle ved alt om alle – måske…

Malenes tydelige talent for at skabe personer, der fremstår levende og realistiske, er bogens helt store force. Egentligt er de jo alle helt almindelige, men alle indeholder de nu alligevel noget specielt. Hver især har de deres helt særegne karaktertræk, der måske først kommer frem i særlige situationer. Og de har ambitioner og vil gå langt for at bevare deres (måske indbildte) status. Og folk, der i forvejen har hemmeligheder, er måske nemmere at friste… Denne rejse er ganske underholdende formidlet.

Malene har formået at skrive en roman, der er både satirisk og en overbevisende krimi. Det er gjort uden hæsblæsende tempo og brutale blodige drab, men spænding er der ikke mangel på. Det er flot gjort, og jeg glæder mig til at følge Malenes forfatterskab fremover.

(Men en kat, Malene! En kat!)

Naboværnet

Forfatter: Malene Lund Smidt

Udgivet: 2023
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 356

Leave a Reply