HomeBoganmeldelser Nattergalen af Kristin Hannah

Nattergalen af Kristin Hannah

Comments : 3 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , ,

Nattergalen af Kristin Hannah er barsk, men meget velskrevet læsning

“If I have learned anything in this long life of mine, it is this: In love we find out who we want to be; in war we find out who we are.”. Dette citat fra Nattergalen beskriver på fremragende vis bogens stemning.

Handlingen

Nattergalen udspiller sig i Frankrig under 2. verdenskrig. Da Vianne sender sin mand til fronten, er det med overbevisningen om, at tyskerne aldrig vil nå Frankrig. Men som vi ved i dag, når tyskerne Frankrig, og vi følger nu søstrene Vianne og Isabelle, mens de på hver deres måde forsøger at overleve krigen og dens rædsler.

Søstrenes far er en knækket mand, både af hans oplevelser under 1. verdenskrig, men også efter tabet af hans hustru. Uden overskud til sine døtre, sender han dem ud på landet, og allerede her i barndommen ser vi forskellen på de to søstre. Da 2. verdenskrig rammer, reagerer Vianne og Isabelle i overensstemmelse med deres personlighed: Isabelle rammes af indignation over krigens rædsler, og sætter gentagne gange livet på spil, i sin kamp med den franske modstandsbevægelse. Vianne holder lav profil, og forsøger med alle midler at undgå konflikter for hendes og hendes datter skyld.

Da nazisterne besætter Viannes hus, og hun må dele dagligdagen med en tysk kaptajn, tvinges Vianne til at erkende at hun aldrig har været bevist om de valg hun er villig til at træffe – for overlevelse og for håb. I disse valg finder hun dog også en uventet styrke, der redder flere liv end hendes eget. Men det kræver, at hun gentagne gange går på kompromis med sin egen moral.

Nattergalen viser hvor forskelligt mennesker reagerer, når de udsættes for stort pres, men også hvordan det er muligt at finde sin ukendte styrke når det gælder liv eller død.

 Fantastisk læsning

Selvom bogen, i sagens natur, er mørk og dyster, gør Kristin Hannahs evner indenfor karakterbeskrivelser og stemningsskift stadig bogen til en stærk, følelsesladet roman. Det var interessant at læse om 2. verdenskrig set gennem øjnene af de kvinder, der blev efterladt når mændene drog til fronten, og hvordan de overlede alene.  Bogen er dog meget mere end krig – den er også mod, styrke og kærlighed.

Selvom om Nattergalen er fiktion, har den rødder i historien – hvilket bare gør den meget mere læseværdig. Den vækker tanker, og rykker ved grænserne for, hvad mennesker er i stand til at gøre for overlevelse og kærlighed.

Bedømmelse

Nattergalen får 5 stjerner herfra – enhver med interesse for historisk fiktion (eller bare fremragende bøger) bør læse denne.

Bonusinfo

Karakteren Isabelle er baseret på en virkelig heltinde: den 19-årige belgier Andrée de Jongh. Under 2. verdenskrig var hun med til at etablere et hemmeligt netværk – Comet Escape Line – der hjalp allierede med at flygte over Pyrenæerne. Hun foretog mere end 30 rejser og reddede 116 soldater. Du kan læse mere om Andrée de Jongh  her .

Forfatter:  Kristin Hannah

Oversætter: Ulla Lauridsen
Udgivet: 2016
Forlag: Cicero
Sidetal: 451

3s COMMENTS

3 thoughts

Leave a Reply