HomeBoganmeldelser Obscuritas af David Lagercrantz

Obscuritas af David Lagercrantz

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Narko og gangstere

Obscuritas er første bind i en ny krimiserie om den umage duo Rekke og Vargas. Her får du en intelligent og nervepirrende pageturner hvor intet er, som det ser ud. Fra en af Sveriges mest sælgende forfattere, David Lagercrantz, er du sikret en fantastisk læseoplevelse.

Forlagets beskrivelse:

Sommeren 2003. USA har indsat styrker i Irak. I Stockholm er en fodbolddommer med afghanske rødder fundet tævet ihjel. Den temperamentsfulde Guiseppe Costa, far til en af spillerne, bliver anklaget for mordet. Sagen virker ligetil, alle beviser peger i samme retning, mod Costa. Han fastholder dog sin uskyld, og politimesteren opsøger professor Hans Rekke, som er verdensberømt ekspert i forhørsteknik. Hvis der er nogen, der kan knække Costa, er det ham.

Men intet forløber som politiet forventer. Den excentriske Rekke tager imod efterforskerne i sin store villa i Djursholm, hvor han kasserer hele den hidtidige efterforskning, der herefter falder fra hinanden. Costa bliver løsladt, og politiet står på bar bund. Selv Micaela Vargas, en ung politikvinde fra Husby, der nægter at slippe sagen og som gentagne gange prøver at få fat i Rekke, må til sidst give op.

Men pludselig mødes Rekke og Vargas alligevel under dramatiske omstændigheder. Det umage par sætter sig for at opklare sagen, hvis gåde vokser i omfang, med tråde til CIA og Taliban. Og til sidst står Rekke og Vargas tilbage med ét eneste afgørende spørgsmål: Var den dræbte offer eller gerningsmand? Obscuritas er en intelligent og nervepirrende pageturner hvor intet er, som det ser ud.

Bedømmelsen:

Obsuritas er en af den slags bøger, der med sin store grad af spænding vil fastholde enhver læser fra første side. Ifølge Lagercrantz ønskede han at skrive en form for moderne Sherlock Holmes historie, og det er faktisk lykkedes ham rigtigt godt. og lighederne mellem professor Rekke og Sherlock Holmes er slående. Han viser også en god evne til at beskrive psykologiske og sociale sammenhænge på en måde, så læserne sagtens kan følge med.

Et neurotisk geni fra det svenske aristokrati og en næsten lige så neurotisk efterforsker fra et af Sveriges farligste slumkvarterer. Hans Rekke er genial og kan opdage mønstre som andre aldrig ville se. Men han er også bipolar og på stærke stoffer. Micaela Vargas er rationel og ambitiøs, men slås med et mindreværdskompleks. De har helt forskellige baggrunde og netop disse forskelligheder gør, at de supplerer hinanden rigtigt godt.

Det skiftende fortælleperspektiv virker rigtigt godt, og det er med til at sikre en god og sammenhængende historie. Som udgangspunkt en rigtig god historie, men enkelte steder fremstod den en smule rodet – her kunne den måske godt have brugt lidt mere kærlighed. Der er også flere tråde man ikke fik en slutning på, men det kan sagtens være for at efterlade læserne en smule undrende og interesserede i seriens næste bog.

Efterforskning er ret speciel i forhold til det jeg har mødt i andre bøger, og det skal man nyde. Og man bør nyde det langsomt, for nogle gange kan det blive helt overvældende at skulle følge med i de spændende detaljer, nye interessante karakterer og geniale idéer.

En god læseoplevelse, der anbefales herfra.

Obscuritas

 

Forfatter: David Lagercrantz

Oversættere: Birgitte Steffen Nielsen og Jesper Klint Kistorp
Udgivet: 2022
Sidetal: 400

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply