6 september, 2022
Paradis af Abdulrazak Gurnah
Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Abdulrazak Gurnah, dannelsesrejse, Gutkind, håb, Imperilisme, kolonisering, kultur, Østafrika, Paradis, race, rejse, religion, udvikling
En livsændrende rejse
Paradis er skrevet af Abdulrazak Gurnah, der modtog nobelprisen i litteratur i 2021. Abdulrazak Gurnah har undervist i postkolonial litteratur på universitetet i Kent.
Forlagets beskrivelse:
12-årige Yusuf sendes til den afrikanske østkyst af sine fattige forældre for at bo hos Onkel Aziz, en velstående købmand. Snart går det op for Yusuf, at han i virkeligheden er solgt som gældsslave. Han sættes til at arbejde i Aziz’ butik og finder trøst i en paradisisk have og venskabet med den ældre Khalil. Men da købmandens kone kaster sin kærlighed på den smukke dreng, sendes han ud på en strabadserende og eventyrlig rejse.
Paradis er en roman om et samfund i omvæltning, om imperialismens brutalitet og om at være i andre menneskers vold. Gennem Yusuf oplever vi et Østafrika præget af stammestridigheder, overtro, sygdom og slaveri, men også af bjergtagende skønhed.
Abdulrazak Gurnah blev tildelt Nobelprisen i litteratur 2021 “… for kompromisløst og med stor medfølelse at have belyst kolonialismens følger og flygtninges skæbne i kløften mellem kulturer og kontinenter.”
Bedømmelsen:
Paradis er en fuldstændig fantastisk bog! Det er sjældent jeg oplever så grundigt at føle mig hensat til bogens univers. Det billedskabende sprog får naturen, de farvestrålende markeder og de forskellige folkeslag til fremstår så levende, at man næsten kan både se og dufte landet. Her bliver sanserne virkeligt vakt til live.
Der er ikke tvivl om, at bogen byder på nogle af de klassiske elementer i en dannelsesrejse, men den indeholder så meget mere. Den byder på en engagerende udforskning af temaer som venskab, grusomhed, etniske stereotyper og fordomme. De kulturelle spændinger kan man sagtens genkende fra i dag, og det gør bogen langt mere vedkommende. Specielt i fokus er dog Yusufs udseende, der får stor betydning for hele historien.
Yusufs brutale rejse mildnes at venskabet med Khalil – begge karakterer, som man ikke kan lade være med at holde af. Deres dynamik var velbeskrevet, og de forsøger at finde glimt af glæde under de mest hårde forhold. Selvom tyskerne truer i kulissen, og den historiske baggrund i sig selv er grusom, så formår Gurnah alligevel at formidle en meget fascinerende fortælling set gennem Yusufs øjne. Det er absolut ikke alle forfattere der besidder sådan et talent.
I takt med at Yusuf bliver ældre, ser vi hvordan regionen rammes af flere og flere kollisioner. Kollisioner mellem forskellige regioner og kulturer, og ikke mindst mellem de europæiske magter, der hver mener at magten over kontinentet bør tilhøre dem. Her mærker vi tydeligt Gurnahs kritik af kolonismen og den drastiske forandring den vil medføre.
Jeg kender ikke så meget til Koranen, men jeg fandt tydelige paralleller mellem bogen og Koranens fortælling om Profeten. Også her er paradiset et tveægget sværd, og nogle gange er det kun tilfældet der afgør, på hvilken side du ender.
Bogens slutning kan vække undring hos læserne. Jeg har selvfølgelig min helt egen fortolkning af denne, men jeg vil undlade at dele den her. Den bør du selv få lov til at fortolke med friske øjne.
Forfatter: Abdulrazak Gurnah
One thought on : 1
Pingback: Efterliv af Abdulrazak Gurnah - Cats, books and coffee