HomeBoganmeldelser Pigen fra Vestkysten af Claudia Westh Lonning

Pigen fra Vestkysten af Claudia Westh Lonning

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Kærlighed, død og tilgivelse

Pigen fra Vestkysten er Claudia Westh Lonnings anden bog, efter hun i 2019 debuterede med den historiske roman Skakmesteren fra Tirana.

Bogen er inspireret af familiens endnu levende øjenvidne til krigen, der både husker dagligdagen under besættelsen og en engelsk bombeflyvers fejlagtige bombning af Esbjerg i 1939.

Fra bogens bagside:

”En insisterende brummen i det fjerne fik hende til at kigge op. En sort plet på himlen nærmede sig i afsindig fart, og i næste øjeblik var en flyvemaskine over dem.”

Den 4. september 1939 nærmer et engelsk bombefly sig vestkysten. Ved en forfærdelig fejl kaster piloten fire bomber over Esbjerg. Flere personer bliver såret, og en kvinde mister livet. Panikken griber om sig, og folk er overbevist om, at krigen er kommet til Danmark. Det gælder også romanens hovedperson, Margrethe, hvis liv vi følger fra ungdommen i Esbjerg til voksenlivet i København.

Anden Verdenskrig og besættelsen sætter sit præg på hverdagen, byen, og på Margrethes liv. Det gælder i høj grad også hendes familie, hvor gammelt nag og hemmeligheder ligger gemt, men ikke glemt. En uskyldig bemærkning misforstås med katastrofale følger.

Pigen fra Vestkysten er en roman om kærligheden, døden, brudte relationer og tilgivelse i skyggen af Anden Verdenskrig

Bedømmelsen:

Pigen fra Vestkysten er en medrivende og interessant roman, der ikke spiller på de store verdensomvæltende begivenheder, men stilfærdigt og meget levende beskriver, hvordan livet i Esbjerg ændrede sig under 2. verdenskrig.

Bogen er opdelt i mange små kapitler, der både driver læseren frem gennem fortællingen, men også giver tid til refleksion over det læste. Hvert kapitel er forsynet med angivelse af måned og år, så det er nemt at følge med i tidens udvikling. Desuden er der bagerst i bogen inkluderet en oversigt over tidens vigtigste begivenheder.

Jeg syntes at fortællingen er med til at nuancere billedet af besættelsesårene. Man efterlades både underholdt og en lille smule klogere. Ofte ser vi at bøger om 2. verdenskrig i Danmark handler om de modige modstandsfolk, men her møder vi de helt almindelige mennesker og oplever, hvordan de havde svært ved at vide, hvordan de egentligt skulle forholde sig til besættelsen.

Om unge mennesker, der måtte blive voksne hurtigere end forventet, og om unge, der må se deres fremtidsdrømme smuldre. Om en helt almindelig familie, der lider afsavn og i deres usikre verden mister familiens ellers så fastømrede sammenhold. Desperation og skjulte hemmeligheder har stor betydning for fremtiden, og en af Claudias forcer er netop en glimrende beskrivelse af dagligdagen og familiedynamik.

Pigen fra Vestkysten er en lærerig og medrivende fortælling, der på glimrende måde kombinerer historiske facts med dagligdagslivet. Med sit flotte sprog og tydelige research, fanges man hurtigt af historien – og efterlades med grundlag for refleksion.

Jeg ser frem til at læse Claudias næste bog, der kommer til at handle om den spanske borgerkrig.

Pigen fra Vestkysten

Forfatter: Claudia Westh Lonning

Udgivet: 2021
Sidetal: 500

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply