HomeBoganmeldelser Politierindringer af Birthe Rønn Hornbech

Politierindringer af Birthe Rønn Hornbech

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Danmarks første kvinde i politiuniform

Birthe Rønn Hornbech kendes af  mange danskere, specielt for hendes politiske virke som medlem af Folketinget for Venstre og som tidligere integrations- og kirkeminister. Derudover er hun ivrig debattør og forfatter, ligesom hun holder mange foredrag. Oprindeligt er Birthe dog uddannet jurist, og har i mange år arbejdet i politiet som politifuldmægtig, anklager og vicepolitimester.

Birthe Rønn Hornbech spænder vidt i sit forfatterskab, og har tidligere udgivet bøger om bl.a. udlændingedebatten (Udlændinge i Danmark, 1993), H.C. Andersen (Det evigt menneskelige, 2014). Med Politierindringer dykker hun ned i tiden som ansat i politiet og anklagemyndigheden fra  1971 til  2007.

 Handlingen

I februar 1971 træder en ung, nyuddannet og nysgerrig politifuldmægtig ind af døren til Roskilde Politi. Med al den teoretiske viden på plads, og med masser af gå-på-mod, skal Birthe Rønn Hornbech omsætte sin viden til konkrete handlinger. Det bliver starten på en lang karriere i etatens tjeneste, der endte i 2007 med titlen vicepolitimester.

Udover sin viden medbringer Birthe en videbegærlighed, der skal blive hende til stor nytte i karrieren, samt en kæmpe retfærdighedssans. Hun sidder ikke bare på kontoret, men opsøger gerne alle ansatte på stationen for at skabe forståelse og få svar.

Og forståelsen skal hun få brug for i en karriere, der byder på alle slags sager og alle typer af mennesker. Politierindringer berører alt fra rovmord til familietragedier, medlidenhedsdrab til voldtægt og psykisk syge til bedrageri.

Karrieren byder på møder med mennesker i alle samfundets lag og i vidt forskellige situationer, kampe der skal kæmpes og en masse udfordringer i det danske retssystem – både med selve sagerne, men også med pressen og politikerne.

Birthe

Kilde: sn.dk

Bedømmelsen

Med Politierindringer  introduceres læseren til et univers, der på godt og ondt er med til at forme det samfund og de love, vi alle oplever på daglig basis. I et letlæseligt og flydende sprog, behandler Birthe Rønn Hornbech komplekse emner på en måde, hvor man efterlades med følelsen af at være både oplyst og udfordret.

Birthe har udvalgt en række historier, der har været med til at forme hende både som menneske og politiker. Med disse får man ikke kun et spændende tilbageblik på en karriere, men også en god beskrivelse af de udfordringer, som politi og retsvæsen står over for hver dag. Den noget bramfri facon, som de fleste kender fra hendes politiske virke, skinner også igennem i bogen, og der kommer stikpiller til både pressen og politikerne. Det er forfriskende med en debat og meninger, der måske ikke altid er populære, men altid er begrundede og velovervejede.

Birthes opvækst som præstedatter viser sig tydeligt i den måde, hun vælger at møde forskellige mennesketyper på: med en åbenhed og en tilgang, der respekterer folks forskelligheder og forhold. Det giver en forståelse for, at alle kan ende i en situation, der kan føre dem til konflikt med loven. Men Politierindringer indeholder også en snert af kvindekamp – ikke at Birthe forventede positiv særbehandling, men hun forventede retfærdighed og lige forhold for mænd og kvinder (hvilket førte til den hjemmesyede uniform, der pryder forsiden af bogen).

Jeg havde fornøjelsen af at arbejde sammen med Birthe i slutningen af 1990’erne, hvor hun ved siden af sin politiske karriere virkede som vicepolitimester i den daværende Rigspolitiets Afdeling D. At læse bogen er som at møde hende igen – hendes videbegærlighed og åbenhed overfor alle typer mennesker, men også kravene om, at man havde sat sig ordentligt ind i tingene. Politierindringer kunne for min skyld godt have været længere, for det var interessant læsning, der både var tankevækkende, udfordrende og lærerig.

Birthe

Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Birthe Rønn Hornbech

Udgivet: 2018
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 272

 

Leave a Reply