HomeBoganmeldelser Shanghai – i lyst og nød af Arabella Neuhaus

Shanghai – i lyst og nød af Arabella Neuhaus

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Shanghai – i lyst og nød

Arabella Neuhaus er uddannet socionom. Inspirationen til bogen fik hun, da hun en dag læste sin mors dagbogsnotater om forældrene Kamma og Doron, og deres rejse til en meget anderledes verden.

Indledningen

Året er 1939, og det unge par Kamma og Doron Neuhaus nærmer sig indsejlingen til Shanghai. De er nygifte, og klar til at udforske en meget anderledes verden, hvor Doron er blevet ansat hos Store Nordiske Telegrafselskab.

Men Shanghai er i opbrud, både grundet den stigende japanske besættelse men også grundet stigende utilfredshed over den hvide elites privilegier. Kamma og Doron er ikke forberedt på de kulturelle chok, og en verden af tiggeri og kriminalitet.

De kaster sig dog ind i kampen og forsøger at skabe et godt liv. Men det er ikke nemt for Kamma at blive optaget i den sociale elite, der drives af de etablerede og de mange uskrevne regler. På den ene side er Kamma rystet over den racisme og de fordomme der florerer, mens hun på den anden side gerne vil have del i de mange privilegier.

Dagene går med middage, visitter, besøg i Den Skandinaviske Kvindeforening og Den Franske Klub. Men det er svært for Kamma at finde en rigtig veninde. Hvem kan man være fortrolig og dele sine bekymringer med? Og på samme tid kæmper Doron for at trænge gennem hierarkiet i Store Nordiske Telegrafselskab og opnå den ønskede fastansættelse.

De politiske stridigheder udvikler sig i en mere og mere skræmmende retning, og tiden nærmer sig hvor Kamme og Doron må træffe et valg.

Kamma

Kamma i Shanghai
Kilde: Arabella Neuhaus

Bedømmelsen

I Shanghai har Arabella Neuhaus skabt en fascinerende dokumentarisk beretning, baseret på virkelig hændelser og optegnelser. I et flydende og velskrevet sprog, formår hun at skildre et samfund i opbrud og mennesker, der selv ændres for livet af deres møde med dette samfund.

Byens skildringer bærer præg af en grundig research og den fremstår derfor meget levende. Som læser indføres man ikke kun i de daglige kampe blandt europæerne i byen, men også om datidens skikke, mad og normer.

Via Kamma får man en dybdegående beskrivelse af byen, klasseskel og politisk udvikling, der skaber en dynamisk og medrivende historie. Specielt interessant er de store kontraster mellem Kammas hektiske sociale liv, og de indre tanker og bekymringer der optager hende. Det er også interessant at følge den privilegerede hvide elite, der nægter at åbne øjnene for virkeligheden. Krampagtigt forsøger de at fortsætte deres liv uden at tage hensyn til – eller acceptere – de politiske og kulturelle truende skyer.

Anbefalelsesværdig læsning om optakten til 2. verdenskrig i Shanghai, og om et eventyrlysten dansk par, der aldrig finder sig helt til rette i den anden verden.

Kamma

Forfatter: Arabella Neuhaus

Udgivet: 2019
Forlag: Historia
Sidetal: 280

Leave a Reply