HomeBoganmeldelser Shitstorm af Kristoffer J. Andersen

Shitstorm af Kristoffer J. Andersen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Når nettet tager magten

Shitstorm begrebet fylder mere og mere i mediebilledet, og shitstorms udgør reelle trusler i den digitale virkelighed. Kristoffer J. Andersen er forfatter og lærer, og bogen Shitstorm udspringer af hans ønske om at sætte fokus på emnet blandt unge.

Kristoffer har ofte oplevet, at unge har svært ved at vurdere rigtigt og forkert på nettet, På nettet kan de leve et hemmeligt liv, men de har også en helt utrolig magt, som de ikke altid kan styre. Resultatet er jævnlige sager med deling af nøgenbilleder, mobning og grupper som Offensimentum.

Shitstorm

Handlingen

Jonas og hans bedste ven Anton er i bunden af hierakiet i klassen. Anton har masser af selvtillid, og ingen problemer med at invitere klassens smukkeste pige, Nadia, ud. Selvtilliden får dog et gevaldigt knæk, da klassen bølle, Benjamin, tvinger en af klassens andre piger til at sige sandheden: ingen gider gå ud med Anton.

En fra klassen deler Antons nederlag på Youtube, og Jonas har ondt af sin ven. Da han finder Benjamins computer åben, deler han screenshots fra nogle af Benjamins hemmelige grupper – screenshots hvor Benjamin skriver mindre heldigt om bl.a. klassen. Dermed får Jonas hurtigt vendt klassens stemning mod Benjamin, og slipper dermed af med plageånden.

Jonas bliver kontaktet af den hemmelige gruppe ReFa (Retfærdighed for Alle). ReFa arbejder med at hjælpe unge mennesker, når de har problemer med voksne.  Gruppen kan mønstre op til 75.000 mennesker på meget kort tid, og har derfor stor gennemslagskraft og magt.

Det lyder lige som noget for Jonas. Han vil gerne være med til at støtte dem, der har brug for hjælp og bekæmpe mobning og uretfærdighed. Jonas bliver hurtigt general, og han indser at medlemskabet af gruppen har langt flere fordele, end han først lige have set. Men hurtigt går det dog op for ham, at gruppen måske ikke kun har ædle motiver. Jonas vil snart komme til at indse, hvor langt gruppen er villig til at gå for at opnå deres mål. Og at de ikke viger tilbage for at bruge deres magt mod ham og hans familie.

Shitstorm

Kilde: Dansk Markedsføring

Bedømmelsen

Vi lever i den digitale verden, hvor informationer tilgår langt hurtigere end den menneskelige hjerne kan kapere. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på ting som kildekritik og de mulige konsekvenser af de sociale medier. I dag skjules reklame, satire og product placement  blandt seriøse nyhedshistorier, og det kan være svært at gennemskue manipulerende indhold.

Shitstorm er skrevet om unge og til unge, og sætter et meget relevant fokus på, hvor hurtigt ting kan udvikle sig på nettet, og vigtigheden af at man ikke ukritisk stoler på de oplysninger man møder her. Bogen omhandler også den magt store grupper har, og vigtigheden af at forstå det ansvar der følger med magten. Det var også en interessant vinkel i, at eks. mobning på nettet kun tages seriøst hvis det er en populær det går ud over – hos en mindre populær vil sagen mere blive betragtet som en bagatel.

Bogen er meget letlæselig og sproget flydende. Jeg tror alle vil kunne genkende karaktererne fra deres egne klasser, og denne genkendelse bør kunne sætte tankerne i gang hos læserne. Bogen vil være meget velegnet til inddragelse i folkeskolens undervisning, men også til brug for den enkelte læser. Der er ingen tvivl om, at stor internet aktivitet kan virke i den gode sags tjeneste, som vi eks. har set det i Danmark med urimelige udvisningssager – her kan mange delinger og kommentarer ende med omstødelse af tidligere afgørelser. Men når magten bruges i en ond hensigt, kan det i værste fald ende med selvmord.

Køb den, læs den, giv den til dine børn eller andre unge du kender – du vil ikke fortryde det.

Tak til forlaget Tellerup for anmeldereksemplaret

Forfatter: Kristoffer J. Andersen

Udgivet: 2018
Forlag: Tellerup
Sidetal: 206

Leave a Reply