HomeBoganmeldelser Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

Stilfærdig, smuk og bevægende debutroman

Hvis der skulle komme et menneske forbi af Thomas Korsgaard foregår i en lille landsby uden for Skive. Her vokser Tue op som den ældste i børneflokken. Der er økonomisk krise, og afmagten rammer hele familien. Løseligt baseret på forfatter Thomas Korsgaards egen opvækst, beskrives her hvordan situationen opleves gennem et barns øjne.

Tvunget til at vokse op for hurtigt

Bogen viser en dreng, der tvinges til at blive voksen alt for tidligt, blandt andet ved at måtte tage ansvaret for moderen, der forsvinder dybere og dybere ind i depressionens tåger. Mens hun tilbringer dagene kæderygende foran computeren, og spiller for lånte penge, kæmper faderen for at holde landbruget kørende. Samtidigt er han underlagt farbroderens nåde, da denne i kraft af sin bedre økonomiske stilling har magt over familiens fremtid. Mens forældrene kæmper med deres egne dæmoner, overlades børnene til sig selv. Der tales ikke meget i familien, og Tue fantaserer om de ting, der kunne være. Samtidigt reagerer han på situationen i hjemmet med sin egen form for oprør.

Tue føler ikke han passer ind – hverken i den lille by eller i familien. Mens hans far yder psykisk terror mod familien, og Tue kæmper med sine homoseksuelle tendenser, søger han et fællesskab og forståelse.

Ifølge et interview i Politiken 28. januar 2017 har bogens titel stor betydning for Thomas Korsgaard:

»For hvad var der egentlig sket, hvis der var kommet et menneske forbi i hans egen barndom? Hvis nogen havde set, at børnene både blev banket og bankede hinanden? At det var svært at skaffe mad på bordet, og at moren nok havde brug for hjælp?«,

Bedømmelsen

Sproget er meget ligetil og flydende. Der er ikke pyntet på noget – det er grimt, brutalt og barskt – men med glimt af underliggende (dunkel) humor.  Der er mange fantastiske personbeskrivelser og med en debutroman som denne, forventer jeg mig meget af Thomas Korsgaard fremover. Fem stjerner herfra.

Forfatter:  Thomas Korsgaard

Udgivet: 2017
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Sidetal: 314

Leave a Reply