HomeBoganmeldelser Stencirklen af Elly Griffiths (Ruth Galloway #11)

Stencirklen af Elly Griffiths (Ruth Galloway #11)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , ,

At grave dybt

Stencirkelen af Elly Griffiths er ellevte bind i hendes fascinerende serie om arkæolog Ruth Galloway og efterforsker Nelson. I bunden af indlægget kan du finde en liste over seriens tidligere bind, der alle er anmeldt tidligere på bloggen.

Forlagets beskrivelse:

Fortiden rækker ud efter Ruth og Nelson, da en 12-årig pige bliver fundet begravet ved en arkæologisk udgravning i Saltmarsken – og dens greb er dødbringende.

Kriminalkommissær Nelson er rystet. Han har på det seneste modtaget en række anonyme trusselsbreve med mystiske beskeder om, at der ligger ”uskyldige mennesker begravet ved en stencirkel i området”. Ordlyden i brevene minder ham til forveksling om ordlyden i en række breve, han modtog for flere år siden – men afsenderen fra dengang er sidenhen død. Eller er han?

Imens arbejder Ruth Galloway på en udgravning af en stensætning i Saltmarsken. Arkæologerne kalder den for stencirklen. Men så finder man menneskeknogler begravet i jorden, og de identificeres som efterladenskaberne af den 12-årige Margaret Lacey, der forsvandt sporløst for 30 år siden. Efterhånden som sagen skrider frem, peger flere og flere spor på en gammel sag om en lokal pige, der forsvandt – og som Kriminalkommissær Nelson ikke kunne nå at redde i tide.

Bedømmelsen:

Stencirklen er endnu en fantastisk bog fra Ellys hånd. En fantastisk blanding af arkæologi, folklore, historie og overtro. Med sine mangefacetterede karakterer og spændende mysterium, får vi igen en ren page-turner. Elly ved, hvordan man spinner et plot, og holder læseren på kanten helt til den tilfredsstillende slutning.

Hele den gamle besætning er tilbage, og også denne gang har de hænderne fulde. De historiske og de aktuelle undersøgelser flettes sammen på måder, som de på ingen måde kunne have forudset. Nye karakterer træder også ind på scenen – karakterer, som ofte vækker mistænksomhed.

Muligheder for store personlige udviklinger åbnes for både Ruth og Nelson. Ruth begynder alvorligt at tænke sin fremtid igennem, og spekulerer på, om hun har brug for en helt ny start. Det vil dog betyde et farvel til hendes elskede saltmarsk – og ikke mindst Nelson. Nelson er stadig splittet af sine følelser. Han er overbevist om, at han aldrig vil forlade sin familie, men han kan heller ikke glemme Ruth. Men man kan altså ikke blæse og have mel i munden, Nelson. I første omgang vælger han at afsløre en stor hemmelighed for sine døtre – noget, der ikke ligefrem falder i god jord.

En af de ting der tiltalte mig var, at vi i dette bind slap for Ruths (gentaget til døde) usikkerheder omkring hendes krop. Det var virkeligt forfriskende, at dette var udeladt. Til gengæld (som trofast læser fra bind et) syntes jeg at der var alt for mange forklaringer og gentagelser om sagen fra bind et. Selvfølgelig skulle der knyttes et bånd til den nuværende efterforskning, men rigtigt meget af det skrevne vidste jeg i forvejen.

Endnu en karakterdrevet og medrivende bog fra Elly Griffiths hånd.

Jeg hørte bogen på Mofibo, og Randi Winter gjorde et rigtigt godt job som indlæser. Hun forstod virkeligt at fastholde min interesse, og formidlede karakterernes forskellige personligheder flot.

Stencirklen

Forfatter: Elly Griffiths

Oversætter: Lærke Pade
Indlæst af: Randi Winther for Mofibo
Udgivet: 2022
Forlag: Gads Forlag
Sidetal: 352

Leave a Reply