HomeBoganmeldelser Syklubben af Henriette Gyland

Syklubben af Henriette Gyland

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

De arbejder i mørket

Syklubben er skrevet af Henriette Gyland, der er forfatter, oversætter og lingvist. Hun udgiver også bøger under navnet Ella Gyland. Syklubben var en dansk organisation, der blev oprettet i 1943, og som i det skjulte hjalp jøder til Sverige under besættelsen.

Forlagets beskrivelse:

Cecilie Lund er i gang med at rydde sin afdøde bedstemors lejlighed, da hun finder hendes dagbog. Det viser sig, at Inger, Cecilies bedstemor, har en hemmelighed. Under krigen boede Inger i Helsingør hos sin tante og onkel. Her forsøger hun at omstille sig til landsbylivet efter en flytning fra København, da hun opdager, at ikke alt er, hvad det ser ud til. Med livet som indsats slutter Inger sig til den danske modstandsbevægelse, som er begyndt at smugle de danske jøder til Sverige.

Bedømmelsen:

Syklubben er en velskrevet, fascinerende og lærerig bog. Forfatteren formår virkeligt at vække historien til live, og det gjorde bogen til en ren page-turner. Det er en ekstraordinær fortælling om mod, håb og triumf, der vil trække kraftigt i dine hjertestrenge. Det er en bog med både hjerte og sjæl.

Besættelsen, og den grusomme måde nazisterne behandlende jøder og andre ”uønskede” på, er skræmmende godt beskrevet. Der er absolut øjeblikke, der vil efterlade læseren direkte chokeret. Om vi vil det eller ej, så viser historien tydeligt, at der er mennesker der vil gå rigtigt langt for at opfylde deres egne profetier.

Ingers historie tager et stykke tid at bygge op, men efterhånden som hun bliver mere og mere involveret i modstandsbevægelsens arbejde, udvikler bogen sig til at blive uendeligt mere gribende, og den var meget svær at lægge fra sig. Jeg nød at se hvordan hun udviklede sig som karakter – og så er hunden absolut ikke en dårlig tilføjelse 🙂

I begyndelsen var jeg ikke lige så fascineret af Cecilies historie som fortidens, men efterhånden som flere og flere ting afsløres, så begynde jeg også at blive involveret i nutidens historie. Cecilies historie udfylder på flot vis nogle tomrum fra fortiden, og de forskellige tidslinjer flettes rigtigt godt sammen.

Henriette Gyland har på en flot måde vævet fakta og fiktion sammen. Karakterernes tapperhed skinner igennem, mens historien udfolder sig mere og mere. Fortællingen er både trist og inspirerende, men minder os om, at alle kan gøre en forskel, og hvor stor en virkning denne forskel kan have. At det gode kan vinde over det onde, er specielt relevant i disse tider med krigen i Ukraine.

Syklubben er en fængslende historisk roman, baseret på bemærkelsesværdige sande gerninger. En uforglemmelig fortælling om kærlighed, venskab, mod og styrke.

Syklubben

Forfatter: Henriette Gyland

Oversætter: Cathrine Bjørnbak
Udgivet: 2022
Sidetal: 320
Bonusinfo:

Efter strømmen af jødiske flygtninge tyndede ud, forblev klubben aktiv og færgede modtandsmedlemmer og allierede piloter til Sverige. Klubben blev tvunget til opløsning, da de blev forrådt, og gruppens leder, Erling Kiær, blev sendt i koncentrationslejr.

Leave a Reply