HomeBoganmeldelser The Prom af Saundra Mitchell

The Prom af Saundra Mitchell

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Alt hvad hun ville var at danse

The Prom er skrevet af Saundra Mitchel med hjælp fra skaberne af den bagvedliggende Broadway musical. Den oprindelige musical er blevet filmatiseret med bl.a. Meryl Streep og Nicole Kidman på rollelisten. Filmen får premiere på Netflix den 11. december 2020 – og du kan se traileren lige her.

Handlingen

17-årige Emma Nolan har kun en eneste drøm inden hun dimitterer fra skolen: at få lov til at danse med sin kæreste til ballet. Men i den lille, konservative by Edgewater i Indiana, er denne drøm næsten større end at ønske sig månen. Emmas kæreste er nemlig ikke hvem som helst: Skolens mest populære elev, formand for Studenterrådet…og en pige.

Da rygterne om Emmas plan begyndere at spredes, rystes byen og snart er det hele ude af kontrol. Skolens bestyrelsesformand truer med at aflyse ballet helt – hvilket får hele skolen til at vende sig imod Emma. Hvad bestyrelses-formanden ikke ved er, at det er hendes egen datter, Alyssa, der er Emmas kæreste.

Da Emma laver et opslag på Youtube, havde hun på ingen måde forventet at det ville gå viralt. Men det gør det, og snart melder to (lettere slidte) Broadway stjerner sig på banen. For dem er Emmas historie perfekt til at genoprette deres plads i rampelyset – men deres gode intentioner forsvinder hurtigt ved ankomsten til Edgewater.

Emma konfronterer striden med oprejst pande, Alyssa svinger hele tiden mellem ønsket om at springe ud og ikke at turde, og de to Broadwaystjerner prøver at få al opmærksomheden. Det er dog først da den usandsynlige gruppe begynder at samarbejde, at de indser at kærlighed altid er værd at kæmpe for.

Bedømmelsen

The Prom er meget mere end en romantisk og underholdende historie. Bogen er fuld af mange vigtige budskaber fra at misbruge religion for at skabe splid og had, til forståelse af det enkelte menneskes forskelligheder og realisering.

Et af de vigtige emner i bogen er homofobi og andre fordomme. Det vises på glimrende via byens indbyggeres frygt for Emma (tænk hvis det smitter), og Alyssas frygt for at springe ud. Deres fælles situation er meget kompleks, men den medrivende skrivestil gør det let at fastholde læserne.

Bogen fremstår meget realistisk i sin beskrivelse af forskelsbehandling, og fokuserer desuden på at være tro mod sig selv og holde fast på dine overbevisninger. Den handler om kærlighed, had og evnen til at forandre og gøre godt.

En af bogens stærkeste sider var den karakterisering. Alle karakterer, men specielt Emma og Alyssa, beskrives med tanker, følelser og handlinger. Det gør det muligt for læserne at følge både det indre og ydre af karaktererne. Det gav læsningen en ekstra dimension, og medvirkede til at karaktererne fremstod realistiske.

Selvom man umiddelbart efter endt læsning tænker: ”Godt det ikke er sådan i Danmark”, så kommer vi ikke udenom, at der stadig findes steder med stærk modstand mod homoseksuelle, transseksuelle osv. For mange er det stadig et tabu at skulle fortælle familiens sandheden, og at bære denne byrde dagligt

The Prom er følelsesladet og tankevækkende løsning, der lægger op til efterfølgende reflektering og evt. samtaler med veninder eller familie om de vigtige emner.

The Prom

 

Forfatter: Saundra Mitchell

Oversætter: Anja Hitz
Udgivet: 2020
Sidetal: 204

Leave a Reply