HomeBoganmeldelser Tragedien om Nord af Sara Thane og Stine Buje

Tragedien om Nord af Sara Thane og Stine Buje

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , ,

Kan man leve med det ubærlige?

Tragedien om Nord er skabt af hans mor Sara Kastrup Thane i samarbejde med Stine Buje.

Forlagets beskrivelse:

10. juni 2016 modtager Sara Thane en sms fra faderen til sin halvandet år gamle søn, Nord. ”Jeg er glad for at kunne meddele dig, at det er sidste gang, du vælger dig selv frem for Nord…”, står der blandt andet.

Hvad Sara ikke ved er, at lille Nord allerede på det tidspunkt har været død i fire timer. Da hun kort efter finder ham, er han allerede kold.

Sara fortæller i Tragedien om Nord om tiden op til, undervejs og efter drabet, der frarøver hendes lille søn livet. Dermed mistede hun også grunden til at leve videre.

Det er et unikt indblik i menneskesindets allermørkeste afkroge af had, hævnlyst og allerdybeste sorg, men samtidig også en fortælling om at beslutte at leve videre med det ubærlige, og om hvordan Sara hver eneste dag har skullet finde kræfter til ikke at tage samme vej som sin søn. For hvordan kan man leve videre, når ens barn er blevet dræbt af sin egen far, som man engang selv elskede?

Sara har langt om længe fundet svaret. Tror hun. Tragedien om Nord er en virkelig fortælling om at finde sin lille søn dræbt, og om rejsen derfra og tilbage til livet.

Bedømmelsen:

Tragedien om Nord er som lydbog skabt på helt nye præmisser, og det fungerer suverænt godt. Fortællingen er baseret på en samtale mellem Stine og Sara, hvorefter Stines del er klippet ud. Hermed er det Saras jeg-fortælling der står tilbage. Det har skabt en helt autentisk og ærlig beretning, og er meget veludtænkt og virkningsfuldt. Det er nok noget af det mest hjerteskærende jeg længe har hørt. Smerten og sorgen er så tydelig i Saras stemme at det er komplet umuligt ikke at blive berørt. Men bogen er også en meget livsbekræftende beretning om, hvordan Sara formår at kæmpe sig tilbage til livet og vælger at blive mor igen.

Saras oplevelse kan måske kan komme andre mennesker til gode. Vi følger hende gennem den opslugende sorg og lysten til at tage sit eget liv. Vi følger hende manøvrere blandt omgivelserne reaktioner, da hun vælger at få et barn mere. Og vi følger hendes kamp tilbage mod lyset, og de mange vanskeligheder, der alle næsten væltede læsset. Bare et eksempel er det offentlige, sociale system, der ikke er tilrettet sorgramte forældre. Derfor blev Sara også ramt af alvorlige økonomiske problemer, og kun stor hjælp fra bl.a. hendes naboer på Christiania reddede hende fra hjemløshed.

Undervejs i fortællingen hører vi også om de små advarselstegn Sara nu kan identificere fra forholdet med Nords far. Om hans løgne, utroskab og store evner til at manipulere sine omgivelser. Detaljer som andre kvinder vil kunne genkende, men som man adrig kunne forestille sig ville føre til så tragiske konsekvenser. Jeg tror, at mange vil kunne genkende Saras tanker i tiden efter tabet af Nord: ”hvis jeg bare skynder mig”, ”hvis jeg bare havde”, ”hvis….”.

At savnet aldrig forsvinder og aldrig bliver nemmere er flot formidlet. Men Sara formår også at fortælle, hvordan tiden gør en stærkere, og lært hende at acceptere, at Nord altid vil være en del af hendes liv. Og hvordan tankerne om at opgive sit eget liv ville være ensbetydende med, at ekskæresten på en måde havde vundet – og det skulle han ikke have lov til! Jeg håber at fortællingen kan være med til at hjælpe andre, der har mistet et barn.

Jeg kan stærkt anbefale dig at lytte til Tragedien om Nord, men du skal være forberedt på at høre en både barsk og livsbekræftende historie.

Tragedien om Nord

Forfatter: Sara Thane i samarbejde med Stine Buje

Udgivet: 2022
Forlag: Mofibo
Længde: 8 timer og 10 minutter
Bonusinfo:

Sara har bloggen Nord for Mælkevejen, hvor hun har delt mange af sine tanker om forløbet.

Leave a Reply