HomeBoganmeldelser Tre søstre af Heather Morris

Tre søstre af Heather Morris

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Stærke kvinder

Tre søstre er skrevet af Heather Morris, der er kendt for sine kraftfulde beskrivelser og følelsesmæssigt engagerende historier. Bogen er baseret på en sand historie. Jeg har hørt bogen på Mofibo.

På bloggen er tidligere anmeldt Tatovøren fra Auschwitz, Cilkas rejse og Historier om håb.

Forlagets beskrivelse:

CIBI. MAGDA. LIVIA

Deres historie vil knuse dit hjerte

Deres rejse vil give dig nyt håb

Deres navne vil blive husket

Da de var små piger gav Cibi, Magda og Livia deres far et løfte – at de ville blive sammen lige meget hvad. Flere år senere bliver den kun 15-årig Livia beordret til Auschwitz. Cibi, der selv kun er 19 år, mindes løftet til deres far og følger med Livia, fast besluttet på at beskytte hende, eller dø sammen med hende. Sammen kæmper de for at overleve og udstår utænkelige grusomheder og lidelser.

17-årige Magda bliver tilbage sammen med deres mor og bedstefar. Da nazisterne kommer for at hente venner og familier, gemmer de sig på naboens loft eller ude i skoven. For en tid undslipper hun, men bliver til sidst taget til fange.

De tre søstre bliver genforenet i Auschwitz-Birkenau, og ligesom de gav deres far et løfte, giver de nu hinanden et nyt løfte: at de vil overleve.

Tre Søstre er en fortælling om håb og om at finde kærlighed i en af de mørkeste perioder i vores historie.

Bedømmelsen:

Tre søstre er en skræmmende, rædselsfuld, medrivende, smuk og hjerteskærende fortælling. På en fantastisk måde har Heather Morris igen formået at blande virkelighed og historisk fiktion. Hun bringer os ind i de daglige rædsler i Auschwitz og Birkenau, mens hun samtidigt viser hvordan kærlighed til familien, og viljen til at overleve, kan skabe bemærkelsesværdig modstandskraft. Og lige så svært det er at høre om lidelserne, lige så opløftende er det at høre om deres liv efter krigen.

Det var et rigtigt godt valg at starte bogen med fortællingen om den gode, kærlige familie og deres smukke hjem. Det gav en slående kontrast til den fremtid, hvor både venner og fjender vendte sig mod jøderne – og rædselsfulde ting var i vente.

Cibis valg om frivilligt at følge Livi, er et slående bevis på deres sammenhold og ønske om at leve op til løftet til deres far. Magdas frygt for at blive fanget sammenholdt med hendes skyldfølelse overfor sine søstre, er så levende beskrevet at man lever sig helt ind i dem. Og skyldfølelsen bliver ikke ligefrem mindre, da hun genforenes med søstrene og ser deres tilstand. Det er noget hun må leve med resten af livet.

Vi følger deres liv i lejren. De ting de må gøre for at overleve, de rædsler de må se og gennemleve og deres imponerende opfindsomhed. Men frem for alt ser vi, hvordan deres sammenhold, mod og styrke sikrede dem overlevelse imod alle odds. Og vi følger deres rejse mod et nyt liv, for altid mærket af mentale og fysiske ar.

I slutningen af bogen deles faktiske beretninger fra både søstrene og deres efterkommere, hvilket formidles både smukt og medrivende. Her føler man sig virkeligt mere forbundet med de enkelte personer.

Igen har Heather Morris formået at bringe menneskelige følelser i fokus, og har skabt en fortælling fuld af rig og imponerende karakterudvikling, historisk nøjagtighed og en form for opløftende stemning om styrke, mod og søsterkærlighed.

Indlæsningen:

Bogen er indlæst at Elsebeth Holtze, og det var mit første møde med hende som indlæser. Hun var en stærk formidler med en behagelig stemme, tone og variation i indlæsningen. Jeg fandt det nemt at bevare overblikket, og hun gjorde indlæsningen meget troværdig. Jeg syntes hun levede rigtigt godt op til de forventninger jeg havde til formidlingen af en Heather Morris bog.

Lydbøger kan man jo høre mange steder, men personligt ville jeg ikke anbefale den til eks. lytning ved poolen. Jeg føler ikke at det ville yde fortællingen den retfærdighed den fortjener – men det er jo selvfølgelig helt op til den enkelte lytter.

Tre søstre

Forfatter: Heather Morris

Varighed: 12 timer og 46 minutter
Udgivet: 2023
Sidetal: 442

Leave a Reply