HomeBoganmeldelser Ud af slumreland af Mikkel Mosen

Ud af slumreland af Mikkel Mosen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

Jagten på det gode liv

Mikkel Mosen flyttede i 2014 til Ærø med sin hustru og to børn. Familien har forelsket sig i ølivet, og derfor foregår en stor del af romanen også på Ærø. Ud af slumreland er Mikkels debutroman, og handler om jagten på det gode liv og vores (måske) tabte drømme.
Ud af slumreland blev indstillet til Bogforums Debutantpris som årets bedste skønlitterære debutant.

Handlingen

Da Eik og hans kone sammen med deres to børn valgte at tage springet fra det pulserende storbyliv til den smukke sydhavsø Ærø, var det bundet i ønsket om mere tid. Tid, der kunne veksles til mere nærvær og til udøvelsen af deres drømme. Og Mona har da også oplevet stor fremgang med sit selvstændige læderarbejde, men Eik er endt som office manager på Marstal Turistkontor. Og det er der selvfølgelig ikke noget galt i – med mindre jobbet langsomt sluger mere og mere af livet, og stadig ikke giver overskud til Eiks drøm: drømmen om at være forfatter.

En dag kontaktes Eik af sin gamle gymnasiekammerat Jasper. Opkaldet sætter gang i mange tanker hos Eik, for Jasper lever det liv Eik engang drømte om. Han er den frie fugl, der omfavner hele verden og udlever sine forfatterdrømme. Og nu er han på vej til Ærø og vil se, hvordan Eik er endt.

Hurtigt opsluges Eik i Jaspers verden af fest, sprut og kvinder. En verden der er befolket med de mennesker, der lever deres drømme ud. Og langsomt finder Eik modet til at tage det store spring og forfølge sin livsdrøm.

Eik og Jasper begiver sig ud på en moderne dannelsesrejse præget af ungdommens litterære idoler. Og ligesom disse foregår en stor del af rejsen i en tåge af sprut og stoffer. Eik er endeligt på rette vej, men under sin rejse går det op for ham, at Jaspers vej måske ikke er den rigtige.

Måske er det vigtigste, at vi finder vores helt egen vej – for andres veje kan under overfladen være både mørke og skræmmende.

Bedømmelsen

Ud af slumreland er en bog der kræver tid. Tid til læsning, tid til fordybelse og tid til at rumme de overvejelser den ubærligt frembringer i læserne om deres eget liv. Det er en bog der vil det hele og rummer det hele – smukt pakket ind i utallige litterære referencer.

For nogle læsere kan bogens tempo i starten være lige vel langsomt. Men det er nødvendigt først at opbygge Eiks nuværende tilstand for grundigt at kunne flå den fra hinanden igen. Og det må man sige at Mikkel Mosen formår.

I bogen nævnes, at vores generation aldrig har haft deres eget ungdomsoprør – og måske er det rigtigt. Måske er vores oprør ved at opstå nu – lidt senere i livet – hvor vi ikke længere vil være en del af det konforme samfund med stigende krav til omstillingsparathed og fleksibilitet. Måske består vores oprør i vores drømme og ønsker om mere tid, nærvær og kreativitet?

I den kontekst kan det være næsten angstfremkaldende at læse bogen – for man efterlades reflekterende over egne valg og fravalg. Om drømme der aldrig blev udlevet, om livet der måske ikke er helt som man ønskede. Men man mindes også om faren ved at sammenligne sig med andre uden at kende den sande historie.

En imponerende debut.

Forfatter: Mikkel Mosen

Udgivet: 2019
Forlag: Montagne
Sidetal: 476

Leave a Reply