HomeBoganmeldelser Vanæret af Linda Castillo

Vanæret af Linda Castillo

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Møde med djævlen

Vanæret er 11. bind i Linda Castillos fascinerende serie om politichef Kate Burkholder og hendes arbejde i den lille by Painter´s Mill. Linda Castillo har udgivet bøger i 30 lande, og jeg har tidligere anmeldt På afveje og I al hemmelighed.

Handlingen

Mary Yoder er vellidt i det lille Amish samfund. Hun bor sammen med sin datter og svigersøn og deres otte børn. Familien elsker hendes valnøddekage, så da valnøddesæsonen starter, skal der selvfølgelig samles forråd. Sammen med to af sine børnebørn, den 5-årige Annie og den 7-årige Elsie, tager Mary ned til den forladte Schattenbaum gård – men kun én af dem vender tilbage. Mary er myrdet og Elsie kidnappet.

Den lokale politichef, Kate Burkholder, sættes straks på sagen, men det eneste Annie kan fortælle er, at ”Da Deivel” (djævlen) tog hendes bedstemor og søster. Og da Kate udspørger forældrene nærmere, får hun kun meget tilbageholdende svar. Selvom Kate har en baggrund i Amish samfundet, og selvom samfundet tydeligt er knust over tabet af Mary, så er der alligevel noget de skjuler. Kate ved at hvert minut tæller, når der er tale om en bortførelse – og her er kapløbet endnu vigtige, for Elsie lider af Cohen-syndrom.

Kates undersøgelser fører hende mod et andet Amish samfund, hvor de lever efter Den Gamle Orden. Og selvom de umiddelbart virker hjælpsomme, så går det hurtigt op for Kate at hendes spørgsmål kan ende med at sætte hende i livsfare. Sporene peger i flere retninger og selvom Kate får hjælp fra flere sider, så er tiden ved at rinde ud.

Og så rystes Kates verden igen. Alt hvad hun tidligere troede hun vidste om sin barndoms samfund drages i tvivl, og hendes livs fundament føles nu mere end nogensinde ustabilt. Kender hun overhovedet sig selv? Og kan hun nå at finde Elsie i live?

Bedømmelsen

Vanæret er endnu et skønt kapitel i Kate Burkholder sagaen. Serien er en af de der sjældne serier, der bare bliver stærkere som den skrider frem – og så er den altså stærkt vanedannende. Det er imponerende at Linda Castillo stadig formår at skabe udvikling i sine karakterer og give os flere brikker til deres puslespil.

Spændingsniveauet hæves af kapløbet med tiden. I en bortførelse af børn tæller hvert sekund. Sekunder, der bliver til minutter, timer; og derefter de dage, hvor familie, venner og politiet i hemmelighed begynder at opgive håbet og bare ønsker en krop at bringe hjem. Plottet holder hele vejen i gennem, og i et let tilgængeligt sprog mestrer Linda at skabe fantastiske mysterier fulde af uventede drejninger.

Som altid er indsigten i Amish samfundet fascinerende. Det umiddelbare barske og lukkede samfund, der dog vil gøre alt for deres medlemmer og ser børn som en stor gave. For de fleste af os er der tale om et ukendt samfund, men på en nænsom og respektfuld måde lærer Linda os mere og mere om deres liv og regler.

Kate Burkholder og hendes jagt efter sandheden er fascinerende, og via forholdet til Tomasetti vises også hendes svagere sider. I Vanæret tvinges hun til at genoverveje hvad hun troede hun vidste om sin opvækst, og det giver et specielt aspekt til fortællingen.

Vanæret er en fantastisk tilføjelse til Burkholder-serien. En perfekt grund til at holde sig inde – hvilket vi jo alligevel skal gøre i disse dage.

Forfatter: Linda Castillo

Udgivet: 2020
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 325

Leave a Reply