HomeBoganmeldelser Vend dig ikke om af Tove Alsterdal

Vend dig ikke om af Tove Alsterdal

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , ,

Vend dig ikke om – rigtigt godt forsøg, der desværre ikke holder

En regnfuld aften bliver Eva slået ned – da hun kommer til sig selv igen, finder hun sin eksmand myrdet foran hende – og politiet mistænker nu hende for mordet. I samme område finder Niklas et kranie under sin søn Emils seng – hvilket leder dem til en massegrav. Er der sammenhæng mellem de forskellige episoder? Og hvad skete der egentlig på det tidligere psykiatriske hospital Beckomberga?

Evas eksmand, Svante, er succesfuld konsulent. Med nyt hus og ung kæreste, ser fremtiden lys ud. Men hvorfor er han og Evas søn Filip så interesserede i Deep Net. Hvorfor er Filip flygtet til Berlins undergrund – og hvorfor nægter han at modtage sin mors opkald? Der er tydeligvis ting, de alle ønsker forbliver i det skjulte.

Vend dig ikke om starter med et brag, men som historien derefter skrider frem, forvikler de  mange sidehistorier sig desværre alt for forvirrede, og jeg manglede en tydelig forbindelse i helheden. Fra Evas jagt på et romavidne (der fører os gennem Sverige, Tyskland og Rumænien) sammen med sønnen Filip (som hun ikke ligefrem har det bedste forhold til) til en mystisk skikkelse i skoven og den pensionerede sygeplejerske Ullas ret imponerende minder om tiden på Beckomberga, smides læseren rundt i forskellige usammenhængende tekststykker.

Til gengæld syntes jeg det var en spændende vinkel, at vi i denne krimi ikke fulgte efterforskningen fra politiets vinkel, men derimod fulgte vidner, mistænkte og pårørende – det gav bogen et særligt pift, der virkeligt kunne have hævet den meget, hvis der samtidigt have været skrevet en sammenhængende og konsekvent krimi. Jeg var også tiltrukket af den politiske vinkel, der viste sig ved beskrivelserne af romaers forhold og rettigheder i mange lande – denne jagt på en befolkningsgruppe er jo stadig relevant, men virkede dog en smule malplaceret i denne bog.

Vend dig ikke om får to stjerner herfra.

Oversætter: Lilian Kingo
Udgivet: 2017
Forlag: Modtryk
Sidetal: 398

 

http://www.tovealsterdal.se/

 

Leave a Reply