HomeBoganmeldelser Zarens datter af Gill Paul

Zarens datter af Gill Paul

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Hvad nu hvis…

Zarens datter er skrevet af Gill Paul, der er forfatter til tolv historiske romaner. Mange af dem omhandler virkelige kvinder, som hun mener er blevet marginaliserede eller fejlbedømt af historien.

Forlagets beskrivelse:

1914. Rusland er på randen af sammenbrud, og zarfamilien går en usikker fremtid i møde. Tatjana, storfyrstinde og en af zarens døtre, har forelsket sig i officeren Dmitri, eft er at hun har plejet ham på sygesengen, men efterhånden som situationen i landet forværres, er både deres liv og kærlighed i overhængende fare.

2016. Kitty Fisher forlader hovedkulds London, da hun opdager, at hendes mand har været hende utro. Hun flygter til en hytte i den amerikanske ødemark, som hun har arvet efter sin oldefar. Der, på stranden, finder hun et juvelbesat smykke, der fører hende til en for længst begravet familiehemmelighed.

Zarens datter er en uforglemmelig og bevægende roman om kærlighed, tab og forsoning. Fortiden smelter sammen med nutiden i en historie, der bevæger sig ubesværet mellem århundreder.

Bedømmelsen:

Zarens datter er en meget velskrevet, fascinerende og smuk bog. Gill har på en meget vellykket måde formået at forene fiktion med fakta, og har dermed skabt en levende fortælling om kærlighed og tab. Med udgangspunkt i en brutal periode af den russiske historie, har Gill vævet sine egne synspunkter og fortolkninger smukt ind i billedet.

Hendes research har tydeligvis været omhyggelig, og miljøer, karakter og den brutale revolution blev bragt til live. Fra zarfamilens ekstravagante og overdådige liv til de fattigste russeres barske leveforhold. Alt fremstod levende og velbeskrevet.

Historien fortælles i to tidslinjer, og de var begge både medrivende og spændende. De blev uden problemer flettet sammen på en overbevisende måde.

Den mest følelsesladede del fortæller om Dimitri og Tatiana, og deres møde på hospitalsafdelingen på Tsarskoe Selo. Deres korte møder bygger fundamentet for en livslang kærlighed, der dog medfører megen hjertesorg og store farer. Deres historie er gribende, og man kan ikke lade være med at tænke: ”hvad nu hvis…”

Bogen stærkeste del fandtes dog i Kittys historie. Hendes forvandling, der sker i takt med forvandlingen af hendes oldefars hytte, er fascinerende og spændende at følge. At anvende hendes opdagelser som facilitator for at fortælle om fortidens begivenheder fungerede fantastisk godt – og så var hendes fund både overraskende og gribende.

Er du til historisk fiktion, så går du aldrig galt med en af Gill Pauls bøger. Igen og igen formår hun at gøre historisk fascinerende perioder levende og interessante.

Zarens datter

Forfatter: Gill Paul

Oversætter: Steffen Rayburn-Maarup
Udgivet: 2023
Sidetal: 496

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply