HomeBoganmeldelser Døden i april af Louise Penny (Gamache #3)

Døden i april af Louise Penny (Gamache #3)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Hvad huset gemte

Døden i april er Louise Pennys tredje bind i den hyggelige Gamache serie. Bogen vandt i 2008 Agatha prisen for bedste roman. I serien er tidligere udgivet Mørkt motiv og Nådestød.

Handlingen

Det er påske i Three Pines, og mens nogen hygger med æggejagt har andre helt andre planer. De beslutter sig for at slippe af med den forbandelse der længe har hængt over byen som en mørk sky. Og hvem er bedre til at hjælpe med det end tilflytteren Jeanne, der er selvudnævnt Wiccan (heks).

Det gamle Hadley hus, hvor grusomme hændelser har fundet sted, må være den oplagte ramme for en seance. Tingene udvikler sig dog hurtigt mere intenst end forventet, og pludseligt kollapser den vellidte Madeleine Favreau. Umiddelbart ser det ud som om hun er død af skræk – men kan det nu også være rigtigt?

Kriminalkommissær Gamache og hans team tilkaldes, og hurtigt spotter Gamache noget fordækt ved dødsfaldet. Umiddelbart virker alle begejstrede for Madeleine – men Gamache er en mand der ved, at tålmodighed nok skal afdække folks hemmeligheder.

Men mens Gamache arbejder på sagen vender en gammel sag tilbage for at hjemsøge ham. I forbindelse med Arnot sagen overskred Gamache de uskrevne regler og angav en overordnet – og nu prøver nogle skånselsløst at få skovlen under ham. De helmer ikke og bruger både medierne og hans egen familie til at presse ham.

Med en morder på fri fod, og nogle underordnede der ikke altid spiller på samme hest, er Gamache under mere pres end nogensinde før. Han tvinges til at vælge, hvad der er det vigtigste – som om nogen kunne være i tvivl.

Hans kolleger er splittet mellem had og kærlighed til ham, men nu har nogen igangsat en smædekampagne der sigter efter både ham og hans familie. Og fra tidligere ved vi også at nogen på Gamache team sender oplysninger videre til hans fjender. Dette skal Gamache nu håndtere samtidigt med mordsagen.

Bedømmelsen

Døden i april er et velkomment hensyn med Louise Penny og det skønne univers hun har skabt i Three Pines. En by der sprudler af charme og hygge, og er befolket med den mest excentriske blanding af indbyggere – og så tilfældigvis har den højeste mordrate i verden.

Som det er set i hendes tidligere bøger, tager Louise Penny endnu en gang et seriøst emne under behandling. Denne gang er det bl.a. jalousi der behandles – gemt i et fantastisk mordplot.

De faste læsere vil i dette bind lære mere om Gamache og hans baggrund. Derudover ser man en del mere karakterudvikling, der har været savnet lidt i de tidligere bøger. Vi lærer mere om hans forhold til familien, og hvad der egentlig skete den gang med Arnot sagen.

Også nogle af byens indbyggere lærer vi mere om, eks. Clara Morrow og hendes spirende kunstnerkarriere – der følges interessant gennem hendes mands misundelse. Og den fantastiske digter Ruth, der denne gang stifter bekendtskab med to gæs.

Der er god fremdrift i fortællingen, og et interessant plot til at fastholde læserne – samtidigt med at bøgerne er ganske underholdende. Og så er der den helt fantastiske stemning byen byder på – man ønsker bare at sidde foran pejsen og nye en sprød croissant.

Endnu et glimrende bind fra Louise Penny.

Døden i april

Forfatter: Louise Penny

Udgivet: 2020
Oversætter: Helena Fjelstrup Brennum
Sidetal: 430

Leave a Reply