HomeBoganmeldelser Lad der blive mørke af Pia Reesen Brønnum

Lad der blive mørke af Pia Reesen Brønnum

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Fra idyl til rædsel

Lad der blive mørke er skrevet af Pia Reesen Brønnum. På bloggen er tidligere anmeldt Bænken ved den hvide bro og Kampen om Utopia.

Forlagets beskrivelse:

Den sensitive bestsellerforfatter Simone Anna Vilhelmsen er 50 år, fraskilt og single. Hun flytter i det spæde forår ind i en dejlig ejerlejlighed ved Furesøen i Virum sammen med sin kat Toppy efter en hård skilsmisse.    Alt er idyl, og kreativiteten flyder og medierne elsker hende. Livet er godt. Men en dag forvandles hendes skønne liv og karriere brat til et mareridt. En psykopatisk stalker begynder at forfølge hende, og hans chikane bliver mere og mere truende og ondskabsfuld.

Dermed begynder kattens leg med musen. Hun er pludselig blevet offer for stalking. Men hvor langt vil han gå i sit sygelige had til hende? Hvorfor lige hende, og hvad er det, der trigger ham? Samtidig sker der et par bestialske mord i Geels Skov i Virum. Med sine to veninder og sin redaktør kæmper Simone for at få en hverdag til at køre og få sit liv tilbage. Men kan hun?

Bedømmelsen:

Lad der blive mørke er en meget fascinerende bog, og endnu en gang er jeg imponeret over Pias evne til at mestre flere genrer. Og så må man jo desværre erkende, at det er et meget relevant emne – det anslås, at op til 100.000 danskere udsættes for stalking hvert år.

Simone er en hovedperson man ikke kan lade være med at holde af. Beskrivelsen af hendes håb om en skøn fremtid er levende beskrevet, og jeg følte hendes optimisme. Det giver også en flot kontrast til de efterfølgende hændelser. Og jeg syntes det gav et rigtigt godt billede af Simone som person, at hun havde behov for gentagne rutiner for at fungere bedst (eks. de gentagne omtaler af drikkevarer med ”isterninger og citron” er et godt eksempel).

Jeg sidder med følelsen af, at Pia har inddraget dele af sit eget forfatterliv. Nødvendigheden af offentlige fremtrædener, altid at være smilende, venlig, overskudsagtigt, altid at bruge tid på de sociale medier og interagere med læserne. Det kræver meget af Simone, og det må kræve meget af forfatterne.

Man følger løbende stalkerens tanker og planer, og er derfor hele tiden et skridt forud. Og han er virkeligt godt skabt: helt ærligt en meget creepy person, der løbende gør research for at finde nye, modbydelige metoder at skræmme Simone på. Det beskrives flot, hvordan Simone langsomt nedbrydes, hvordan angsten får overtaget. Det må værende meget skræmmende på den måde at miste kontrollen over sit liv, ikke vide hvornår man bliver overvåget og hvad der vil ske næste gang. Man frygter hvordan Simone var endt, hvis hun ikke havde haft sit gode netværk og sin redaktør.

Pia afslører løbende, hvordan opvækst, arv og miljø kan have indflydelse på et menneskes fremtidige udvikling, og det er en meget interessant vinkel. Det er jo virkeligheden hun skildrer, og hver dag fødes mennesker, der vil ende som stalkeren – en meget skræmmende tanke.

Plottet var godt udtænkt, og spændingsniveauet skuffede absolut ikke – endnu en flot udgivelse fra Pia.

Og nu har jeg virkeligt lyst til at flytte til Virum (uden stalker forstås).

Lad der blive mørke

Forfattere: Pia Reesen Brønnum

Udgivet: 2023
Sidetal: 333

Leave a Reply