HomeBoganmeldelser Alla og klaveret af Morten Kvistgaard

Alla og klaveret af Morten Kvistgaard

Comments : 3 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

——————————- REKLAME*—————————————-
En historisk slægtsroman

Morten Kvistgaard arbejder for FN’s fødevareorganisation, og i forbindelse med et udviklingsprojekt i Bosnien i 2011, traf han chaufføren Vlado. På de lange køreture fortalte Vlado historien om sin familie – en historie, der trækker langt tilbage til det forrige århundrede og de dramatiske begivenheder i Rusland.

Disse virkelige historiske begivenheder var gnisten til en slægtsroman i tre bind, hvoraf Alla og klaveret er det første. Alla var Vlados farmor, og første bind skildrer hendes oplevelser under 1. verdenskrig, den russiske revolution, borgerkrigen og den efterfølgende hungersnød.

Handlingen

For den unge, smukke Alla ligger fremtiden lys. Mens hun underviser i musik, modtager hun selv undervisning af Benjamin, og deres fælles kærlighed til musikken fører dem til ufattelige højder. Men et tilfældigt møde med den unge Ivan Krug skal vise sig at få indflydelse på resten at hendes liv …

Året er 1912 og verden er ved at ændre sig for altid. For Alla er det retssagen mod Ivan Krug, der får store konsekvenser. Under retssagen møder hun juristen Max Tsirkul , der med det samme forelsker sig i hende. Men for Alla er der kun én drøm: at studere under den berømte pianist Sergei Rachmaninov på konservatoriet i Moskva. Hendes drøm bliver mulig, da hun tilbydes optagelse på konservatoriet – men omstændigheder gør, at hun i stedet gifter sig med Max og drager med ham til Kobeljaki – men klaveret flytter med.

De to unge mennesker er hinandens modsætninger, men de tvinges til at arbejde sammen da verden er i opbrud. 1. verdenskrig raser, et oprør mod Zaren truer og kommunismen vil snart oversvømme Rusland. For Alla er krigen meget tæt på, da begge hendes brødre kæmper på fronten – først mod tyskerne og siden mod den røde hær.

Krig, borgerkrig og revolution – under alt dette mister Alla aldrig sit mod og hun kæmper for det hun mener er det rigtige. Men at holde med den forkerte side under den russiske revolution kan være skæbnesvangert …

Alla

Bedømmelsen

Det er lykkedes Morten Kvistgaard at skildre en kompliceret og revolutionerende periode i verdenshistorien på en medrivende og tankevækkende måde. Som læser efterlades man en smule klogere på russisk historie.  Morten har formået at vikle de politiske spændinger ind i karakterernes personlige udvikling på en måde, der gør romanen både historisk men også menneskelig.

I en form for heterofoni  skildres krigens og revolutionens historie fra flere forskellige vinkler, hvilket giver et mere afrundet billede end set andre steder. På denne måde rummer romanen hele spekteret og det er medvirkende til at spinde en medrivende læseoplevelse. Morten har skabt en symfoni af skæbner, der fremstår levende og alle har deres grunde til de handlinger de foretager.

Komponeringen er skabt i en næsten cyklist form, hvor flere selvstændige afsnit ender med at skabe et hele. Selvom det glimrende symboliseres hvordan Alla og Max ikke altid spiller i samme takt, så er der dog stunder hvor de forenes i musikken og opnår en form for komplementærrytmik. Generelt fremstår alle romanens karakterer dynamiske og reflekterende over de ændringer de uvægerligt  må gennemgå i den turbulente periode. Hvor langt kan det enkelte menneske drives ud, før de mister deres personlige integritet og selvrespekt?

Alla

Forfatter: Morten Kvistgaard

Udgivet: 2018
Forlag: Saxo Publish
Sidetal: 430

 

 

  • Forbrugerombudsmanden har besluttet, at alle indlæg med sponsorerede bøger skal markeres som reklame. Dette kan man være enig eller uenig i, men faktum er at alle anmeldelser indeholder mine personlige holdninger.

3s COMMENTS

3 thoughts

Leave a Reply