HomeBoganmeldelser Stamina af Max Ulrich Klinker (Krig og kærlighed #2)

Stamina af Max Ulrich Klinker (Krig og kærlighed #2)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , , ,

Det kræver mod at udnytte sit held

Stamina er skrevet af Max Ulrich Klinker, og er en selvstændig fortsættelse af Pastorale.

Forlagets beskrivelse:

Under Anden Verdenskrig flyver den unge danske Herman Andersen som pilot for Royal Air Force. Væk fra sine rødder i Kenya går han egne veje og befinder sig nu i centrum. Der hvor krigshistorie skrives og en uvis fremtid toner frem 

I RAF er det ikke nok at være en god kammerat. Der skal mod til og uafbrudt træffes upopulære beslutninger, tages livsfarlige chancer og stoles på egen dømmekraft

Stamina følger livet blandt flyvere i 1940 til 1941 med dramatiske kamphandlinger i luften om dagen og vilde fester og gravøl i baren om aftenen. Det er en udviklingshistorie med masser af autenticitet, der ikke blot fortæller om krigen og Hermans længsel efter kærlighed, men også tegner et tidsbillede fra forskellige miljøer, der vækker mindelser om Brideshead Revisited eller Downton Abbey.

Bedømmelsen:

Stamina lever fuldt op til sin forgænger, og Pastorale var en fantastisk og meget interessant fortælling. I et rigtigt flot og medrivende sprog, har Max formået at skabe en fortælling, der omfavner og fastholder sin læser fra starten.

I en evigt forandrende verden med store politiske udviklinger, krigens rasen, tab af kammerater og forholdet til Anne, finder Herman ro, orden og mening i sit elskede element: luften. Og det har han brug for mere end nogensinde før.

Han er stadig martret af sin fejltagelse med Vanessa, og måske påvirker denne ham langt mere end den påvirker hans forlovede, Anne. Det forhindrer ham dog ikke i at blive meget fristet i livets udvalgte situationer.

Han presses også af uduelige chefer på basen. I hans arrogance (der selvfølgelig bunder i hans store evner som pilot) begynder han at selvstændige beslutninger, og overvejer om han måske selv er den rette eskadrille leder.

Alt ændrer sig dog da han må nødlande sit fly i Frankrig, hvor hans to kolleger tilfangetages af tyskerne. Herman ender hos en fransk familie, hvor han hurtigt bliver en del af dagligdagen. Familiens datter kan dog ende med at udgøre et problem.

Hans efterfølgende ophold i et kloster giver ham et indblik i sin egen karakter (dog ikke så meget som munkene nok havde ønsket). Men Herman er ikke i tvivl: han er og bliver pilot. Det er hans livsopgave, og hans fremmeste mål er at komme tilbage til krigen.

Desværre er hans kommende svigerfar ikke enig i denne betragtning, og ser hellere af Herman overtager forvaltningen af godset. Han trækker i trådene, og dermed ender Herman i den verden han aldrig har ønsket at ende i: Den beskidte politiske, hvor man ikke kan stole på nogen eller noget. Han får dog både Anne med på rejsen og overraskende stor succes. Men inderst inde findes sandheden: er være pilot er hans formål i livet – den vilde fugl vil ikke tæmmes!

Mine ønsker:

I næste bind kunne jeg godt ønske, at Annes rolle og karakter uddybes mere. Jeg har en følelse af, at hun indeholder langt mere end afsløret indtil videre, og det vil være spændende at se hende sætte mere markante spor på historien.

Både Herman og Anne gennemgår dog en spændende udviklingsrejse i Stamina. Deres karakterer udvikler sig levende og troværdigt, hvilket giver en fantastisk læseoplevelse. Stamina anbefales stærkt herfra (også selvom den sluttede der, hvor jeg næsten var mest fanget af fortællingen).

Stamina

Forfatter: Max Ulrich Klinker

Forlag: Brændpunkt
Udgivet: 2024
Sider: 540

Leave a Reply