HomeBoganmeldelser Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

Offer 2117 af Jussi Adler-Olsen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Assads hemmelighed

Vi har fulgt ham længe, ham der Assad. Gennem 7 bøger har vi modtaget hints, haft mistanker og dannet vores helt egne teorier. Men nu er det endelig tid til at få afsløret den fortid, der har skabt en berigende karakter. En karakter, der gennem de sidste 11 år har fået os til at grine med sine guldkorn og fantastiske talemåder – men tydeligt også har haft sine hemmeligheder.

Handlingen

For journalist Joan Aiguarder er det ved at være sidste chance. Hans arbejde som freelancer er ikke mere succesfuldt, pengekassen er tom, kæresten skredet – efterhånden er der ikke mere at leve for. Men da han forbereder sig på at begå selvmord, ser han en efterhånden dagligdags begivenhed: en række bådflygtninge på stranden, herunder en død kvinde – Offer 2117. Han øjner sin store chance, men han ved ikke at det skal blive startskuddet til en række hæsblæsende internationale begivenheder…

Rose er stadig stærkt præget af begivenhederne i Selfies. Hun er gået på førtidspension, og bruger dagene på at hænge avisudklip op på væggene i sin lejlighed. Og en dag kommer Assad forbi – og da han ser billedet af Offer 2117 udløser det en drastisk reaktion. Rose tvinges til at træde ud af sin skal, for nu har Assad brug for hende.

I kælderen på politigården tvinges Assad til at afsløre dele af sin fortid, der ryster den lille flok. Men som altid holder de sammen, og Carl tager sammen med Assad på en barsk rejse.

I en københavnsk forstad sidder den unge Alexander. I sit helt eget personlige oprør mod tidens ligegyldighed, har Offer 2117 igangsæt hans store plan. Han har sine helt egne grunde til at have opgivet verden, men de skal ikke komme til at glemme ham!

Offer 2117 ender helt uvidende med at være katalysator for flere historier. Og som sandheden gradvist afsløres for Assad, og han konfronteres med sin fortid, befinder han sig midt i et terrorplot, der rækker langt ud over Danmarks grænser.

Bedømmelsen

Jeg er sikkert ikke den eneste læser, der med stigende utålmodighed har ventet på at få afsløret Assads hemmeligheder. Og derfor var det med skyhøje forventninger og en vis bæven, at jeg åbnede Offer 2117. Men Jussi indfriede alle mine forventninger. Endeligt kommer vi ind i hovedet på Assad – men det er altså ikke noget rart sted at være.

Det er barske, men virkelige, begivenheder der tages udgangspunkt i. Og det er en god ramme der udstiller vores stadigt stigende ligegyldighed overfor verdens skræmmende realiteter. Ikke fordi vi nødvendigvis er ligeglade, men fordi vi ikke længere kan rumme de mange ofre. Men ved at tage udgangspunkt i ét enkelt offer – Offer 2117 – gøres tingene virkelige og håndterbare.

Alle de nødvendige elementer er repræsenteret: Det internationale, det politiske, det sociale og krimidelen. I et medrivende og fængslende sprog præsenteres det smukt pakket ind i en hæsblæsende thriller – og med den relevante samfundskritik vi er kommet til at forvente af Jussi.

Forholdet mellem Carl og Assad åbnes mere, og deres indbyrdes bånd viser sin styrke. Den tidligere uligevægt som chef og ansat udviskes, og her tydeliggøres det virkeligt, at Assad har opnået Carls respekt. Carl fremstår en smule mere harmonisk i Offer 2117, selvom man aner at der ikke er langt tilbage til mørket. Bedst beskrevet er dog den magtesløshed der omfavner Assad gennem historien, og den ubærlige trang til at ændre realiteterne.

Rose og Gordon repræsenteres okay. Forskellene i deres arbejdsmetoder er stadigt mere tydelige, men Gordon træder denne gang mere i karakter end tidligere set. De bringes i spil i forbindelse med Alexanders historie, og selvom jeg respekterer den viste forskel mellem Alexander som enkeltperson på den ene side og et omfattende terrornetværk på den anden, så kunne jeg personligt sagtens have undværet denne del.

Jeg sad tilbage med en følelse af, at de mange løse ender vedrørende Assad var knyttet på fornemmeste vis. Skøn (og barsk) krimithriller med dybdegående karakterudvikling.

Assad

Forfatter: Jussi Adler-Olsen

Udgivet: 2019
Sidetal: 488

Leave a Reply