HomeBoganmeldelser Pastorale af Max Ulrich Klinker

Pastorale af Max Ulrich Klinker

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

En roman om tab af uskyld

Pastorale er Max Ulrich Klinkers anden roman, ligesom han tidligere skrevet adskillige eksistentialistiske artikler, essays samt skønlitterære tekster. I 2018 udgav han novellesamlingen Padderok og andre noveller, som du kan læse en anmeldelse af her.

Max Ulrich Klinker er uddannet civilpilot og jurist.  Han har arbejdet for SAS og  andre luftfartsselskaber med bl. a. operationer i Afrika og som flyveinstruktør.

Fra bogens bagside:

Anden Verdenskrig er lige om hjørnet, og England forbereder sig på kamp.

Som en anden Romeo er hovedpersonen, den unge danske RAF-pilot Herman Andersen, måske mere forelsket i forelskelsen end i noble, engelske Anne.

Livet blandt purunge piloter, de første rædselsvækkende togter, luftduellerne og forbudt erotik begynder for alvor at sætte sine spor. Alligevel er der en slags orden i kaos, mens historien bevæger sig mellem England og Frankrig, mellem hverdagen i en bombeeskadrille og et privilegeret selskabsliv.

Levende beskrivelser af vilde luftkampe, et indgående kendskab til datidens nye krigsvåben og et troværdigt tegnet persongalleri fra forskellige miljøer vækker mindelser om Brideshead Revisited eller Downton Abbey – her tilsat brølende flyvemaskiner – og sender læseren tilbage til en verden, der ikke længere findes.

”… Sig til den franske præst, at han får et valg,” kom det fra eskadrillechefen. ”Enten begraver han flight sergeant Stogan, sådan som vi har aftalt, og så forbliver vi alle gode venner.” Han ventede til Robert gengav hans ord på fransk, imens han så ned på kisten, og lod hånden omsorgsfuldt stryge kistens flag. ”Eller også lader jeg en Blenheim kaste hele sin bombelast over denne kirke, og jeg garanterer for, at der ikke vil stå så meget som en mur tilbage højere end tre fod.” Han ventede lidt og sagde så: ”Jeg vil forklare franskmændene, som vi er allierede med, hvilket sognepræsten måske ikke er opmærksom på, at der indtrådte et beklageligt uheld, og at Royal Air Force ganske uden ond vilje er kommet til at bombe et forkert mål. I betragtning af krigens alvor er jeg sikker på, at den franske militærkommando vil tage imod vores uforbeholdne undskyldninger…”

Bedømmelsen

Pastorale er en af de bøger, hvor man som læser allerede fra starten ved, at dette bliver en fantastisk læseoplevelse. Det er en medrivende fortælling om mennesker på rejse, der får andet og mere end de oprindeligt havde forestillet sig.

Det var interessant at se, hvordan mennesker fra forskellige nationer valgte at kæmpe side om side mod en fælles fjende. De er unge, de er uovervindelige og de er klar på eventyr. Men der er stor forskel på fantasi og virkelighed, og de taber mange af deres illusioner under deres virkelige møde med fjenden. Pludseligt er det ikke længere tale om fantasi, men en menneskeliggjort fjende – og det viser sig langt sværere at forholde sig til. Som Max ville sige det, så er det her de unge idealister taber deres uskyld.

En af de ting der også gør den virkelige verden kompliceret er, at der på basen er opbygget en form for kokon, der fastholder personalet i en urealistisk verden. Et sted, hvor alt foregår efter de gamle normer og skikke med oppassere, tjener og forskel mellem de forskellige klasser. I kontrast til dette står den åbne måde Robert og hans aristokratiske familie åbner armene for Herman – en dansk dreng opvokset i Kenya.

Bogen bærer tydeligt præg af forfatterens egne erfaring som pilot, og det fungerer glimrende til at skabe et realistisk præg. Dette gælder også de veldefinerede karakterer, der alle fremstår realistiske og dynamiske. Max har forstået at udnytte romanens muligheder for karakterudvikling og plotdannelse, hvilket efterlader læseren med et godt indblik i de forskellige karakterer og baggrunden for deres handlemåde.

Bogen største fokus er ikke selve krigen, men perioden op til og det omkringliggende liv for karaktererne. Romanen bruger rammen fra de forskellige verdensbilleder til at skabe en tankevækkende historie. Her er specielt en tydelig forskel i den måde Herman og Anne reagerer på den forestående krig.

Pastorale efterlader læseren eftertænksom og måske en smule klogere på livet. Selvom jeg ikke tror det er meningen, så så jeg gerne Max skrive et bind eller flere mere i historien – for der er mange personer jeg gerne fulgte videre på livets vej.

Pastorale

Forfatter: Max Ulrich Klinker

Forlag: Brændpunkt
Udgivet: 2021
Sider: 601

Leave a Reply