HomeBoganmeldelser Uniform af Thomas Rydahl (Den københavnske nat #1)

Uniform af Thomas Rydahl (Den københavnske nat #1)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Kampen mod overmagten

Uniform er første bind i Thomas Rydahls nye krimiserie Den københavnske nat. Han har tidligere skrevet en krimitrilogi om danske Erhard i frivilligt eksil på Fuerteventura, og en krimi skrevet sammen med Anders Klarlund og Jacob Weinreich med den 29-årige H. C. Andersen som både anklaget og efterforsker.

Forlagets beskrivelse:

Salma er 23 år og studerende og frustreret. Hvor hun end ser hen, bliver København værre og værre. De unge er voldelige, de ældre er kyniske, og alle andre har for længst givet op. Også i hendes egen familie er tingene ved at gå i opløsning efter lillesøsterens død. Men da Salmas eneste veninde udsættes for et utilgiveligt overgreb, søger hun i al hemmelighed optagelse på politiskolen og kaster sig ind i sagen. For nogen skal jo gøre noget. Også selvom det kommer til at koste hende alt, hvad hun elsker.

Fuzzy lever under radaren på en gård uden for Dragør. Han er biavler og far til to og hærdet kriminel. Han arrangerer røverier for en færøsk bagmand, og en dag finder han en falsk pengeseddel i byttet fra en opgave. Til at starte med virker det harmløst, men snart er hans plan om at stikke af fra det hele på vej i toilettet. Nu er Fuzzy nødt til at komme ud af sit skjul for at finde den skyldige og redde sig selv, hvis han kan. Det kan kun ende med noget værre end døden.

Bedømmelsen:

Uniform er en meget vellykket krimi, der med sine meget fascinerende karakterer og evne til at forvandle almindelige hændelser til en del af et uhyggeligt spind fastholder fra første side. Thomas fører os, i den socialrealistiske stil, ind i den københavnske underverden, hvor alle arbejder for egne mål – og nogle gange vil gå langt for at opnå dem.

Thomas har på fin vis formået at flette to personers skæbne sammen, hvilket i den grad får denne læser til at se frem til seriens næste bind. Beskrivelserne af Selma og Fuzzy er meget realistiske, og de fremstår som levende og sammensatte karakterer. De er absolut et meget umage par, men det fungerer altså virkeligt godt. Og faktisk er det deres historier, der kommer til at fremstå som et af bogens store bærende elementer.

Selma er splittet mellem familiens forventninger og hendes egne ønsker. Det gør det ikke nemmere, at hverken familien eller nærmiljøet stoler på politiet, og det sætter nogle gang Selma i situationer, der kan ende med at afsløre alt. Fuzzy tilværelse er ikke mindre barsk, og han må ofte ty til voldelige metoder. Han har en fascinerende fortid, som dog ikke afdækkes til fulde – noget at se frem til i næste bind.

Plottet er fantastisk udtænkt, og Thomas har en god evne for miljøbeskrivelser. Specielt de store kontraster mellem politiskolen og Selmas nærmiljø er både interessante og flot skabt. Omgivet af spænding og uhygge, tager Thomas os med ind i bandemiljøet og de ukendte samfund Nørrebro og Nordvest skjuler under overfladen.

Uniform er en glimrende indledning på en ny krimiserie.

Uniform

Forfatter: Thomas Rydahl

Udgivet: 2022
Sidetal: 320

Leave a Reply