HomeBoganmeldelser 3 grader celcius af Torben Mathiassen (Jordens klimaramte #2)

3 grader celcius af Torben Mathiassen (Jordens klimaramte #2)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Kampen for overlevelse

3 grader celcius er skrevet af Torben Mathiassen, og er andet bind i hans serie Jordens klimaramte. Du kan læse min anmeldelse af seriens første bind. Mali, her.

Forlagets beskrivelse:

Den globale temperaturstigning har rundet 3 grader celsius. Afrika brænder, og livet er blevet en daglig kamp om at overleve, med flere hundrede millioner mennesker, der sulter over hele kontinentet.

Et sted i Centralafrika må stammepigen Bintou grave dybt for at finde frem til en bemærkelsesværdig indre styrke, når både Moder Jord og den islamistiske militante gruppe Ansaru begge synes determineret på at fastholde hende i et jerngreb.

Længere mod nord befinder den forældreløse dreng Muhammad sig i en spøgelsesby i Algeriet uden megen håb for fremtiden. En impulsiv handling fører ham ud på en skæbnesvanger rejse, der kommer til at forandre hans liv for altid.

3 grader celsius handler om truslen fra islamisk ekstremisme under klimakrisen.

Bedømmelsen:

3 grader celcius. Mere skal der ikke til! Det er nok til, at Golfstrømmen vil bryde sammen, og det vil medføre katastrofale følger – verdenskortet vil være ændret for altid. Lige præcis dette er et af de kritiske punkter i klimakampen – og derfor er bogen ikke nem læsning. Den er nemlig både brutal i sine beskrivelser, og så skræmmende realistisk.

Mange af de temaer vi mødte i Mali er videreført her. Igen er de klimamæssige katastrofer udgangspunkt for en række skæbner, der i kampen om overlevelse tvinges til at træffe valg. Det er ikke altid de bedste valg, men når livet trues, så er det ofte den eneste løsning at finde et fællesskab. Ikke kun for beskyttelse og ressourcer, men også i en form for fælles ånd.

Tro spiller en stor rolle i bogen. Måske kan man i dette finde en bekræftelse på, at man har mere ret end andre – og at det er helt ok at ofre andre for egen overlevelses skyld. Man skal ikke undervurdere styrken i at have en fælles fjende – for man kan være offer eller overlever. Det medfører dog også, at religiøse uoverensstemmelser bliver mere og mere fremtrædende.

Som udgangspunkt følger vi pigen Bintou og drengen Muhammad, og hvoran de rammes af klimaforandringerne. De er begge virkeligt godt og detaljeret beskrevet, og man formår at sætte sig godt ind i deres følelser og baggrunden for deres handlinger. Havde verden ikke ændret sig så markant, så ville de nok aldrig have truffet disse valg. De ting de møder på deres vej er så levende og realistisk beskrevede, at man sidder næsten stum tilbage.

Det var en god tilføjelse, hvordan vi møder den danske familie fra Mali igen, og det var godt og naturligt flettet ind i handlingen. Og i alle karakterer møder vi en fantastisk indre styrke og et lille håb – uanset hvor håbløst tingene ellers ser ud. Måske er håbet den eneste grund til deres overlevelse…

Min eneste anke: jeg kunne godt have brugt et landkort. Jeg havde til tider svært ved at overskue, hvilke fraktioner der befandt sig hvor, og hvor de interagerede med hinanden.

Jeg håber at så mange som muligt læser Torbens serie, for den giver et rigtigt godt indblik i klimaændringers katastrofale resultater – men som tidligere skrevet, så er det ikke let læsning – men det er en realistisk fremtid.

3 grader celcius

Forfatter:  Torben Mathiassen

Udgivet: 2023
Forlag: Pantanal
Sidetal: 454

Leave a Reply