HomeBoganmeldelser Lupus af Jens Henrik Jensen

Lupus af Jens Henrik Jensen

Comments : 2 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

————————- REKLAME*—————————–

Ulven huserer i Danmark

Jens Henrik Jensen er forfatter og ulveelsker. Udover trilogien om Niels Oxen, har han tidligere præsenteret de danske krimilæsere for Nina Portland trilogien og Kazanski trilogien – der alle er meget læseværdige. Men nogle gange indeholder en karakter bare mere. Mere udvikling, flere udfordringer og spænding – og så må man skrive endnu en bog …

Oxen

Handlingen

Efter opgøret med Danehof, er der kun én ting der betyder noget for Niels Oxen: sønnen Magnus. Men det er ikke nemt at genskabe kontakten med sønnen, når fællesskabet kun sker i lejligheden i Vangede eller på besøg i Zoo. Så da den tidligere PET-chef, Mossman, beder Oxen om en tjeneste, ser Oxen det som en oplagt mulighed for at komme tættere på sønnen – sammen skal de lede efter ulve på Harrild Hede. Oxen skal bare lige forbi en gård, og lede efter livstegn fra gårdens ejer.

Men i gennemgangen af gården finder Oxen et minde fra fortiden – en gammel avisartikel, der omhandler sagen om Margrete Franck og hendes drab på en ung kriminel. Hvorfor har en pensioneret embedsmand, nævnt i det store materiale fra Danehof, gemt denne artikel? Margrete har arbejdet hårdt på at lægge fortiden bag sig, men da Oxen fortæller om fundet af artiklen, begynder hun at grave i sin fortid. Det viser sig dog hurtigt, at det ikke er helt ufarligt at konfrontere gamle spøgelser.

Da Oxen går Mossman på klingen, viser det sig at han ikke bare er interesseret i en forsvunden mand. Skjulte arkiver fra Danehof-lederens notater har henvisninger til netværket Lupus – et netværk Mossman første gang hørte omtalt over 40 år tidligere, men aldrig har optrævlet.

Intet er som det umiddelbart ser ud til og Oxen ved aldrig hvem han kan stole på. Hvad er Lupus og hvorfor bruger de så mange ressourcer på at stoppe Franck i hendes eftersøgning? Uanset hvad, er det på tide at gøre op med fortiden.

Oxen

Bedømmelsen

Med De frosne flammer anså jeg egentlig historien om Oxen for at være slut. I Lupus viser det sig, at Oxen stadig har en del at byde på. Og det gør han på en overbevisende måde med Jens Henrik Jensens sædvanlige evne for at skabe en bog, der på samme måde indeholder hæsblæsende action og stille vemod.

Det er et dejligt gensyn med Danmarks højest dekorerede soldat Niels Oxen, PET medarbejder Margrethe Franck og tidligere PET chef Axel Mossman. I en perfekt blanding af krimithriller, politik og moralske dilemmaer cementerer Jens Henrik Jensen sin plads blandt Danmarks krimielite.

Der er ikke anvendt nogle lette løsninger når Oxen, Franck og Mossman alle tvinges til at konfrontere deres fortid. Med samfundsrelevant pen bringer Jens Henrik Jensen læseren gennem ulvedebatten, sager om selvtægt og PTSD ramte veteraner. Det er blandt andet dette, der gør Lupus til så meget mere end bare en krimi. At følge den traumatiserede Oxens kamp for at blive tæt med sin søn er en gribende del af fortællingen.

Meget imponerende er Jens Henrik Jensens brug af ulve som metaforer for jægersoldater – de mange lighedspunkter og krav til udholdenhed og mod er med til at skabe karakteren Oxen. Når dertil lægges malende miljøbeskrivelser og et godt sammenskruet plot, så er efteråres læseoplevelse vist fundet.

Lupus er en selvstændig roman, men da alle karakterer har en del forhistorie, bliver læserne nænsomt ajourført gennem bogen. Det gør det muligt for nye læsere at stifte bekendtskab med Oxen universet her- men man snyder sig selv for nogle fremragende læseoplevelser, hvis man ikke læser de andre bøger først.

Oxen

Forfatter: Jens Henrik Jensen

Udgivet: 2018
Sidetal: 520

 

  • Forbrugerombudsmanden har besluttet, at alle indlæg med sponsorerede bøger skal markeres som reklame. Dette kan man være enig eller uenig i, men faktum er at alle anmeldelser indeholder mine personlige holdninger.

2s COMMENTS

2 thoughts

Leave a Reply