HomeBoganmeldelser Neja og børnefængslet af Vibeke Marx

Neja og børnefængslet af Vibeke Marx

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

—————————————- REKLAME*—————————————

Når man lever et liv udenfor det etablerede samfund

Vibeke Marx spænder vidt i sit forfatterskab, men har altid udvist interesse for de nederste samfundsklasser. Fra sit eget liv kender hun kampen om at finde den rigtige plads i tilværelsen og den usikkerhed der følger med. Derudover har hun meget erfaring med det sociale system, både via sin uddannelse som pædagog og gennem sin omgangskreds.

Neja og børnefængslet er 2. selvstændige bind i serien om Neja, hvor meget relevante problemstillinger behandles i målgruppens øjenhøjde.

Handlingen

Da Neja og hendes mor flyttede fra Sønderjylland til København, så Neja det som en ny chance. I København kendte ingen hende, og det var muligt at forsvinde i storbyens vrimmel. Men den mørke kælderlejlighed på Christianshavn var ikke som hun havde drømt om, og i den tilhørende butik foregik lyssky ting.

Nu ser livet dog ud til at lysne for Neja og hendes mor. Gennem Henny (som Neja lærte at kende i den lokale Kirkens Korshær) har de fået mulighed for at leje en lejlighed i 2 år. Tænk at have sit eget værelse! Tænk at have et køkken og lave mad ligesom alle andre mennesker! Tænk hvis Neja nu kan blive ligesom alle de andre! Hun har endda også en veninde i skolen, Rina, der forsvarer hende med næb og kløer.

Men de andre har ikke en far, der har siddet i fængsel, en bror der lige er flygtet fra en ungdomsinstitution og tøj der er købt i Kirkens Korshær.  Og de andre modtager ikke skræmmende sms’er, hvirvles ikke ind i underjordisk verden på deres arbejde eller overvældes af maleri i en sådan grad, at de ikke selv styrer penslen.

Bedømmelsen

Det er lykkedes Vibeke Marx at skrive en bog, der behandler evigt relevante problemstillinger og gøre det i et letflydende sprog perfekt tilpasset til målgruppen. Formidlingen af komplekse emner som venskab, fattigdom, ensomhed og sorg sker gennem veldimensionerede karakterer, der gør bogen læseværdig for de fleste unge.

Neja er skildret som en meget kompleks person, der både ønsker at være lige som alle de andre men på samme tid tænker, at der bare ikke er plads til en som hende i denne verden. At forholdet til moderen til tider er meget kompliceret er et aktuelt emne, men der er ikke kun tale om ofte set teenage konflikter med moderen.  I nogle situationer forsøger Neja at overtage moderens bekymringer.

Sidekaraktererne Rina og Steven anvendes meget vellykket til at symbolisere, at der kan være stor forskel på det billede man viser omverdenen og den man virkelig er. Alle kan have en facade der gemmer på hemmeligheder – men det kan være fatalt, hvis man aldrig får lov til at være den man inderst inde er.

Neja

Forfatter: Vibeke Marx

Udgivet: 2018
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 152

 

  • Forbrugerombudsmanden har besluttet, at alle indlæg med sponsorerede bøger skal markeres som reklame. Dette kan man være enig eller uenig i, men faktum er at alle anmeldelser indeholder mine personlige holdninger.

Leave a Reply