HomeBoganmeldelser Den der flygter af Katrine Quorning

Den der flygter af Katrine Quorning

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Fortid og nutid

Den der flygter er Katrine Quornings første historiske roman. Katrine er cand.mag i nordisk sprog og litteratur samt psykologi. Katrine har tidligere udgivet bøger om eks. hvordan det er at vokse op med en alkoholisk mor.

Fra bogens bagside:

En iskold februaraften i 1945 flygter de to søstre Eva og Irene fra deres krigshærgede hjem i Tyskland. Anden Verdenskrig er i sin afsluttende fase, og bomberne regner ned over de to kvinder og de mange hundredetusinde flygtende tyskere, de møder på deres vej. Forude ligger en lang og farefuld færd i forsøget på at komme i sikkerhed. Men hvor kan de flygte hen? Vil nogen overhovedet hjælpe krigens tabere? Og bliver livet nogensinde det samme igen?

Trekvart århundrede senere tager en dansk familie på charterferie til den græske ø Kos. Her oplever de nutidens store flygtningekrise på nærmeste hold fra deres eget luksushotel. Det tvinger dem til at forholde sig til deres eget liv, til historien og til hinanden.

Bedømmelsen:

Den der flygter er en meget velskrevet og tankevækkende bog. For danskerne var da helte under krigen – var vi ikke?. Vi havde modstandsbevægelsen, vi hjalp jøder til Sverige og vi gjorde vores bedste for at sabotere de tyske besiddelser i Danmark. Men der er flere sider af sagen – sider som vi som folkefærd måske helst ser glemt. Men Katrine har ingen problemer med at udstille disse mørke sider for læserne.

Bogen skifter glidende mellem de to forskellige tidsspor, og man er ikke et øjeblik i tvivl om, at en yderst grundig research ligger til grundlag for bogen. Katrine formår at skabe en meget realistisk stemning i bogen, og de færreste vil efterlades uberørt af den barske fortælling.

Bomber, sult og kulde var bare nogle af de udfordringer de flygtende tyskere skulle kæmpe imod. Og var man en af de heldige, så nåede man frem til et skib mod Danmark – et Danmark der modtog 250.000 tyske kvinder og børn – og fordelte dem i fire flygtningelejre. Den danske modvilje var stor, og eks. en del danske læger nægtede at behandle tyskerne.

Bogen byder på en flot sammenkobling mellem fortiden og nutidens flygtningekriser. I dag ser vi bare helst, at de flygtende slet ikke når frem til Danmark og måske er det en af grundende til, at vi helst ser fortidens handlinger glemt. Katrine har helt sikkert en evne for at skrive historiske romaner, og jeg håber ikke det bliver den sidste vi ser fra hendes hånd.

Bonusinfo: I 2022 åbnes det nye danske museum Flugt – Refugee Museum of Denmark i Oksbøl.

Den der flygter

Forfatter: Katrine Quorning

Udgivet: 2021
Forlag: Byens Forlag
Sidetal: 304

Leave a Reply