HomeBoganmeldelser Genelsket af Lars Bjerregaard Jessen

Genelsket af Lars Bjerregaard Jessen

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Retur til fortiden

Genelsket er Lars Bjerregaard Jessens fjerde roman efter han tidligere har udgivet trilogien: Nøgen hukommelse, Nøgen hjemkomst og Nøgent hjerte.

Forlagets beskrivelse:

En aften på stranden sidder Anders med kikkerten i hånden og betragter sin søn, Thor, der sammen med to venner er ude at dykke i havet for at harpunere fisk. Imens føres hans tanker tilbage til ungdomskæresten Cecilie, som han ikke kan få ud af hovedet, og en indre rejse begynder. Men samtidig lurer der en potentiel fare ude på vandet …

Tankerne om Cecilie bringer ham vidt omkring i sindets mange rum, blandt andet på en togtur rundt om jorden. Alt imens Anders lader sig føre med skinnerne, lærer han om kærlighedens og livets mange vildveje. Spørgsmålet er bare, hvordan det skal ende med ham og Cecilie? Og hvad med det, der er ved at ske ude på vandet?

Genelsket er en roman om stor forelskelse og om kærligheden som drivkraft. Men det er også en rejseskildring og en historie om ulykkelig forelskelse, om ensomhed og om at famle og finde vej, til trods for alle de forhindringer vi støder på i tilværelsen.

Bedømmelsen:

Genelsket tager læserne med på en fysisk og mental rejse gennem Anders’ liv. De mange forskellige rejser giver et glimrende indblik i Anders’ udvikling som menneske, og en forståelse for hvorfor han er hvor han er. Vi får dog også fastslået det, at der er nogle ting man bare ikke kan flygte fra. Hans higen efter det uopnåelige følger ham uanset hvor han rejser hen.

Jagten på lykke og tanker om fortidens kvinder er temaer man også kan finde i Lars’ tidligere bøger. Og måske netop derfor formår han at beskrive det på en levende og medrivende måde. At det forbindes med en glimrende evne til miljøskildringer er kun endnu en fordel. Jeg kunne i hvert fald nikke genkendende til både Kina og Thailand beskrivelserne – men hvorfor hørte vi ikke mere om Australien? Uanset hvad, så er det på denne rejse at Anders får øjnene op for, at kærligheden har mange forskellige facetter – og at selv når det ser mest håbløst ud, så skal man ikke give op.

Jeg tror vi alle kender styrken af den der første rigtige kærlighed, og den konstante higen efter den udkårne. Dog syntes jeg til tider at Anders’ tanker om Cecilie tager en smule overhånd, og jeg var derfor efterladt med lysten til at ruske ham og råbe ”Nu tager du dig fandeme sammen”.

Karaktererne er godt sammensat, forekommer realistiske og fremkalder minder om egne oplevelser hos læseren. Dette forstærkes at et sprog der glider fra første side og tvinger læseren til at fordybe sig i kapitel efter kapitel. At Lars har valgt at afbilde Anders’ sind som et hus med både gode og dårlige værelser er fantastisk fundet på, ligesom de mange skift mellem nutid og fortid sker glidende.

Man skal aldrig give op, for måske kan livet byde på endnu en chance til at opnå det ellers uopnåelige.

Genelsket

Forfatter: Lars Bjerregaard Jessen

Udgivet: 2021
Forlag: Mellemgaard
Sidetal: 268

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply