HomeBoganmeldelser Den nordiske mands hævn af Sofie Jama

Den nordiske mands hævn af Sofie Jama

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Et opgør

Den nordiske mands hævn er Sofie Jamas anden bog, efter hun i 2019 debuterede med Et andet menneske, et andet liv. Dengang beskrev hun en kvindes flugt fra Somalia til Danmark, men i Den nordiske mands hævn er det specielt kønsidentitet og -politik der sættes under lup.

Handlingen

Den muslimske læge Sara er efter et ødelagt ægteskab flyttet hjem til sine forældre. Da hun en dag bemærker en mand der taber sine nøgler på gaden, er hendes første indskydelse at aflevere dem tilbage. Men noget får hende til at beholde nøglerne – og pludseligt er Sara forvandlet til stalker.

Sara, der dagligt føler sig splittet mellem sin muslimske identitet og sin uforløste seksualitet, får lavet en kopi af nøglerne. Nu sniger hun sig langsomt ind på den desillusionerede kunstner, Martin, hvis lejlighed hun besøger og hvis dagbog hun læser.

Kriminalefterforsker Olav Vesth står midt i en af karrierens mest bizarre sager: fremtrædende samfundsmedlemmer modtager afskårne lemmer med posten. Olav er ved at komme sig efter en brutal skilsmisse der har sendt ham ud i et misbrug. Og nu står han så med en sag, der involverer mulige koran-citater, en kvindelig præst og Etisk Råd.

Kunster Martin Conradsen er også en nedbrudt mand efter mødet med den forkerte kvinde. Det er ikke kun sine børn, men også sin selvtillid han har mistet. Men er det overhovedet muligt at få hævn i et samfund, hvor den frigjorte og stærke kvinde har sikret sig, at den nordiske mand ikke længere tillades plads til sine holdninger?

Bedømmelsen

Den nordiske mands hævn er en bog der vil meget, dækker meget og (måske) taber for meget. Det er store og meget interessante spørgsmål Jama tager under behandling, og det er desværre ikke dem alle hun besvarer. Jama har valgt at brede sig udover for mange problematikker, og det havde været mere tiltalende hvis de havde været delt op i to bøger.

At sætte kønsdebatten og relationerne mellem nutidens mennesker i fokus er efterhånden tiltrængt, men en lille advarsel til kvinderne: det er ikke et flatterende billede der skabes af den moderne nordiske kvinde. Men måske har Jama ret i, at mænd efterhånden ikke længere tør udtrykke sig i debatten af frygt for at blive fremstillet som undertrykkende og chauvinistiske.

Jama udtrykker sig på et fantastisk sprog, der dog fremstår mest tiltalende i kapitlerne om Sara. Der er til tider en skarphed over hendes pen, der gerne måtte være bredt mere ud over siderne. Der er tale om interessant, tankevækkende og på nogle punkter endda grænseoverskridende læsning. Men det er desværre også tung læsning, når dialoger eller monologer får lov til at tage magten i forsøget på at rumme de store emner.

Sammenblandingen af erotik og krimi er set før, men her sker det på en helt nyskabende måde. Langt hen af vejen havde jeg svært ved at gennemskue hvorfor krimidelen overhovedet var medtaget, men ved nærmere eftertanke belyser den glimrende udviklingen i kønsrollerne.  Vold, seksualitet, kønsidentitet, moral og dobbeltmoral. Det er bare nogle få af de emner bogen dækker. Jeg ser frem til at læse mere fra Jamas hånd, men håber også på en strengere redigering i fremtidige værker.

Forfatter: Sofie Jama

Udgivet: 2020
Sidetal: 431

Leave a Reply