HomeBoganmeldelser Den tavse patient af Alex Michaelides

Den tavse patient af Alex Michaelides

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Ryd kalenderen: Alex Michaelides er her!

Den tavse patient er en imponerende debut i psykologisk thriller genren. Alex Michaelides læste som barn græske tragedier, og de velbelæste vil i bogen kunne genkende inspirationen fra myten om Alkestis.

Alex Michaelides har både læst psykoterapi og studeret litteraturvidenskab. Derudover har han skrevet manuskripter til flere internationale film. Hans debut strøg direkte ind på bestsellerlisterne, og filmrettighederne er allerede solgt.

Handlingen

Umiddelbart har Alicia Berenson det perfekte liv. Hun har skabt sig et omdømme som maler og hendes mand er velkendt fotograf. De bor i et lækkert hus i et af Londons mest eftertragtede kvarterer, og fremtiden ser lys ud. Altså indtil den dag Alicia skyder sin mand fem gange og derefter aldrig taler igen.

Netop hendes tavshed forvandler tragedien til noget større, da offentligheden mystificeres af sagen. Hendes ”berømmelse” får prisen på hendes malerier til at stige højt, men selv idømmes hun en behandlingsdom langt fra pressen og offentligheden. I seks år har hun siddet i tavshed på The Grove – en sikringsanstalt i det nordlige London.

Theo Faber er en mand med en dramatisk fortid. Men netop hans fortid har gjort ham til anerkendt kriminalpsykolog med en glimrende stilling. Siden drabet har han været fascineret af Alicia og er overbevist om, at netop han kan få hende til at tale. Og endeligt opstår hans store chance, da der opslås en ledig stilling på The Grove.

Men en god terapeut må dele af sig selv for at få – og i sin næsten besættelsesagtige jagt på sandheden må Theo afsløre mere og mere af sig selv. I dette forløb truer sandheden med at opsluge ham – det er en farlig vej han har valgt…

Bedømmelsen

Den tavse patient er en moderne historie med en næsten gotisk undertone. En mørk fortælling om mord, kærlighed og hævn, der hæver sig over utallige andre udgivelser i den psykologiske thriller genre.

I en godt researchet fortælling tager Alex Michaelides læserne med på en rejse, der med sine udspekulerede drejninger og godt opbyggede spændingskurve fastholder til sidste side. Det tog mig et stykke tid at blive indfanget af historien, men da det først skete var der ingen vej tilbage!

Persongalleriet var godt opbygget og sammensat, men i sagens natur er det specielt Theo og Alicia vi lærer at kende. Og der er masser at gå i dybden med, for begge karakterer fremstår flerdimensionale og med godt skjulte hemmeligheder. Det var fascinerende at følge hvordan deres historier langsomt flettes mere og mere sammen indtil den endelige sandhed rammer.

De psykoanalytiske aspekter af historien er velplacerede og fascinerende. Der er ikke tale om lange tekniske forklaringer, men mere helt naturlige observationer. Det var specielt interessant at læse om, hvor meget Theo var tvunget til at dele af sig selv for at få Alicia til det samme.

Et andet fascinerende aspekt er, hvordan Alex Michaelides anvender Alicias kunst som fortælling og som metafor for det skete. Hvordan hendes billeder afslører den fulde sandhed, hvis beskueren forstår at se bag det oplagte.

En imponerende debut, hvor man allerede ser frem til forfatterens kommende bøger.

Forfatter: Alex Michaelides

Sidetal: 400

Leave a Reply