HomeBoganmeldelser Dødfunden af Gretelise Holm

Dødfunden af Gretelise Holm

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

En opsang til samfundet

Gretelise Holm har arbejdet som journalist og forfatter siden hun var 17 år. Hun kendes mest for sin samfundsrelevante journalistik, og har udgivet 40 bøger i så forskellige genrer som fag- og debatbøger, børne- og ungdomsromaner samt krimier.

Handlingen

Da Elinors mand vender tilbage fra en forretningsrejse, finder han Elinor død i deres seng. Som rask og rørig 62-årig virker det mistænkeligt, hvorfor politiet kommer ind over sagen.

Elinors liv virker som udgangspunkt godt. Hun har haft succes med karrieren som antropolog og samfundsforsker, har to børn, et langt ægteskab og et dejligt hus i Vanløse. Men da politiet begynder at ridse i overfladen, begynder det pæne glansbillede at krakelere.

Både manden og Elinor har affærer, hun står til at blive fyret, og hun ser ikke meget til børnene. Specielt datteren har hun lige haft et opgør med grundets dennes meget specielle forhold til den mad hun og hendes børn er tilladt. Kan Elinor have valgt at begå selvmord? Eller er hun blevet myrdet?

Der er masser af mistænke og folk med motiv. Fra manden, der måske hellere vil leve sammen med sin elskerinde over chefen, der med den planlagte fyring af Elinor har åbnet for en sigtelse for bestikkelse. Eller måske en af de mange tastaturkrigere, der kan være blevet provokeret af Elinors indlæg i den offentlige debat.

Politiets makkerpar får deres sag for…

Bedømmelsen

I første omgang var det ikke meningen at denne bog skulle have en særligt høj bedømmelse. Jeg havde nemlig ikke sat mig ordentlig ind i hvad det reelt var jeg skulle læse, og havde derfor forventet en god gammeldags krimi.

Men det er ikke en krimi du får med Dødfunden, hvilket da også fremgår af forlagets beskrivelse: Her er tale om forfatterens forsøg på at forny spændingsgenren med en hybrid mellem domestic noir og moderne sædeskildring. Og man finder da også masser af skyderier mod nogle af tidens mest herskende tendenser.

Tidens tendenser er nu gemt i en krimi, der i sig selv ikke syner af meget. Dog var det interessant med et mindre persongalleri, hvor alle havde både motiv og lejlighed til at begå en forbrydelse. Interessant var det også med et atypisk efterforskningspar, der ikke var præget af personlige tragedier.

Men det er forfatterens fokus på samfundsrelevante emner som veganisme og sociale mediers betydning der hæver bogen. Særligt fordi det er ganske underholdende, når Gretelise bidende satirisk giver udtryk for sine holdninger. Umiddelbart kan man mene at de forskellige karakterer er beskrevet en smule unuancerede, men jeg læser det som en bevist karikeret fortolkning, som vi da også har set før i Gretelises forfatterskab.

Bogen er skrevet i et enkelt og flydende sprog, og det er tankevækkende læsning om anvendelse af de sociale medier til manipulation, tidens madtendenser og livets skjulte sider.

Forfatter: Gretelise Holm

Udgivet: 2019
Sidetal: 256

Leave a Reply