16 juni, 2019
Døgnkioskmennesket af Sayaka Murata
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: Grif, Japan, Keiko, normer, samtidsroman, Sayaka Murata
Perfekt arbejder – uperfekt menneske
Sayaka Murata fik idéen til Døgnkioskmennesket efter sit eget arbejdet i en kiosk i Tokyo. Bogen blev hædret med Japans største litteraturpris, Akutakawa-prisen, og gav hende et internationalt gennembrud.
Handlingen
Keiko har aldrig været helt ligesom alle andre. Gennem sin opvækst har hun kæmpet med at forstå og tilpasse sig samfundets normer og opfattelse af ”den rigtige måde”. Handlinger foretaget i den bedste hensigt misforstås, og familien går langt for at få hende ”kureret”.
Men da Keiko ansættes som løsarbejder i en døgnkiosk, føler hun at hun endeligt har fundet hjem. Her er præcis det hun søger: en komplet manual for, hvordan hun skal agere i alle situationer. Hun er den perfekte medarbejder, der aldrig begår fejl og omfavner hele døgnkiosk-oplevelsen med hele sit liv.
Hun arbejder i kiosken, spiser mad fra kiosken og drømmer om kiosken. Hvis der en sjælden gang opstår situationer hun ikke helt kan aflæse, så tilpasser hun sig sine kolleger og bestyreren. Og hun kan mærke, hvordan familien om omgangskredsen reagerer positivt, så hun må jo gøre noget rigtigt. Hun passer perfekt ind i den japanske arbejdskultur.
Men nu er Keiko blevet 36, og så er det pludseligt ikke længere accepteret at hun lever ugift og som løsarbejder. Men selvom hun fornemmer at omverdenen ikke er tilfredse med hendes liv, så er det svært for hende at forstå hvorfor. Da den utilfredse Shiraha ansættes kortvarigt i kiosken, får hun en idé: for ligesom hende kæmper han med samfundets regler og normer – så måske kan de sammen løse problemet
Bedømmelsen
Sayaka Murata har forfattet en japansk samtidsroman, der er kort, velskrevet, gribende og meget tankevækkende. I et flydende og satirisk underspillet sprog, hudfletter hun samfundets rigide normer og regler, mens hun via døgnkioskens mikrosamfund skaber den perfekte platform for Keiko.
Døgnkioskmennesket er en fortælling om hvor langt man egentlig bør gå, for at leve op til samfundets og familiens forventninger. Om hvordan de fleste mennesker konstant søger at leve op til andres idealer, og i denne søgen ender med at gå imod egne ønsker og drømme.
Keiko er perfekt beskrevet som den unge kvinde, der finder sig distanceret fra det ”almindelige” liv og samfundets opfattelse af rigtigt og forkert. Hendes kamp med at finde rundt i de sociale konventioner og hendes manglende forståelse for menneskers reaktioner og handlingsmønstre, er medrivende og følelsesladet. Shiraha er en af de mest utiltalende karakterer jeg længe har mødt, og at fremkalde den slags følelser hos en læser er et tydeligt tegn på stort talent.
En smuk og tankevækkende bog, der skaber et godt grundlag for efterfølgende refleksion hos læserne: hvordan ender mennesker, der går imod egne ønsker og drømme for at opfylde andres forventninger?
Forfatter: Sayaka Murata