HomeBoganmeldelser Dyrekirkegården af Stephen King

Dyrekirkegården af Stephen King

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , , ,

Dyrekirkegården

Stephen King klassikeren genudgives i forbindelse med genindspilningen af filmen. Filmen fik premiere 5. april med Jason Clarke i rollen som Louis Creed. Stephen King fik oprindeligt inspirationen til bogen, da han med sin familie boede op ad en meget trafikeret vej. Da datterens kat blev kørt over, fik tanken om hendes sorg King til at ønske at katten kunne vende tilbage.

Og så har Stephen King selv kaldt bogen sin mest skræmmende…

Handlingen

Louis og Rachel Creed er med deres to børn flyttet fra Chicago til byen Ludlow i Maine. Stort hus, masser af frisk luft og mindre af storbyens stress og jag. Det eneste minus er den store landevej, der har kostet masser af byens kæledyr livet. Derfor har byen også en kirkegård til kæledyr – kun en lille sti væk fra familien Creeds have. Og bag denne ligger en gammel indiansk gravplads.

Familien bliver hurtigt gode venner med naboen Jud Crandall, der indvier dem i alle den lille bys hemmeligheder. Jud bliver hurtigt en erstatning for Louis’ afdøde far, og derfor er det da også Jud Louis går til, da familiens elskede kat bliver kørt over. Louis kan ikke overskue at knuse sin datters hjerte, og gudskelov kan Jud hjælpe.

Jud og Louis tager ud for at begrave katten – men de overskrider den grænse Jud ellers havde advaret dem kraftigt imod. Og når man overskrider grænser og roder ved gammel indiansk mystik, så får det konsekvenser…

Men katten vender tilbage, og Ellie er lykkelig – eller er hun? For har man først overskredet den usynlige grænse, så er der ingen vej tilbage. Det sagnomspundne sted har allerede fået magt over dig, og du slipper aldrig af med besættelsen…

Hvad ville du selv gøre, hvis du fik chancen for at bringe en elsket tilbage? Ville du huske på, at alting har en pris?

Bedømmelsen

Hvorfor gør jeg det! Hvorfor udsætter jeg mig frivilligt for sådan en oplevelse! Måske er det et forsøg på at genoplive min tabte ungdom, hvor Stephen King og Dean R. Koontz havde faste pladser i bogreolen, og film som Nightmare on Elm Street blev set igen og igen. Men faktum er, at jeg er blevet ældre og en langt større kylling (og måtte have en af mine venner til at tjekke min lejlighed, da vi havde være inde og se den første Scream film – tak Bo). Nå ja – og da jeg i starten af halvfemserne læste Dyrekirkegården for første gang, havde jeg ikke tre katte…

Dyrekirkegården er, og vil altid være, en af Stephen Kings bedste bøger. Udover at den langsomt men sikkert, indhylder læseren i kuldegysende uhygge, så tager den nogle meget vigtige, og genkendelige, emner op. Og det er netop det genkendelige, der gør den så skræmmende. Med sin vanlige elegance formår han allerede fra begyndelsen at hentyde noget mørkt og skræmmende, mens han samtidigt får læserne fanget med karakterer der virker genkendelige – det kunne være vores egen familie.

King er den fødte fortæller og hans evne til at skabe billedmættede scener er uforlignelig. Bare scenen, hvor Louis og Jud tager ud i skoven gav en følelse af at kunne se de mange stjerner og mærke den kolde vind. Og så er det en historie, der rammer os alle, fordi vi alle kan forstå angsten for døden.

Dyrekirkegården er old school horror, når det er bedst!

Louis

Forfatter: Stephen King

Udgivet: 2019
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 352

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply