HomeBoganmeldelser Efter drabet af Peter Øvig Knudsen

Efter drabet af Peter Øvig Knudsen

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

De var da helte

Efter drabet er skrevet af Peter Øvig Knudsen, der tidligere har skrevet bl.a. Blekingegadebanden, Nakkeskuddet og Hippie.

Forlagets beskrivelse:

Under besættelsen blev fire hundrede danskere likvideret af modstandsbevægelsen. Efter 55 års tavshed trådte en række modstandsfolk frem og fortalte om begivenhederne. Hvordan blev likvideringerne besluttet og gennemført, og hvilke menneskelige konsekvenser har det haft at have dræbt et andet menneske?

Bogen afdækker, ud over historierne om Flammen og Citronen, en række kontroversielle kendsgerninger om berømte modstandshelte, som f.eks. den ukendte modstandskvinde, den tidligere nonne Ella von Cappeln. Under besættelsen blev fire hundrede danskere likvideret af modstandsbevægelsen. Efter krigen sænkede tavsheden sig over likvideringerne, og tavsheden har lige siden været grobund for myter.

Efter 55 år træder en række modstandsfolk nu frem og fortæller om begivenhederne dengang: Om hvordan likvideringerne blev besluttet. Hvordan de blev gennemført. Og om konsekvenserne af at slå et andet menneske ihjel.

Samtidig bygger bogen på en omfattende gennemgang af ellers utilgængelige arkiver. Ud af de gamle dokumenter vokser nye historier om den danske modstandskamp. Bogen beretter om de omkostninger, som modstandskampen også havde, men som bagefter blev fortiet – om selvmord, desperation og kaos, om forråelse og kriminalisering.

Bedømmelsen:

Efter drabet beskriver en vigtig og hidtil skjult del af den danske historie. Der er ingen tvivl om, at det er et meget ømtåleligt emne Peter har valgt at kaste sig over, men det er også et emne, hvor flere detaljer fortjener at komme frem i lyset.

Bogen er skrevet i et levende sprog, og Jesper Anthonsens indlæsning understøtter dette på en glimrende måde. Peter dømmer ikke. I stedet giver han en meget veldokumenteret fortælling, der aldrig falder i bagklogskabens fælde. Ikke skrevet som en sensationslysten fortælling, men som en velskrevet historisk fortælling om de dele af krigstiden vi helst ville skjule.

Hvad drev Frode Jakobsen og hans ministerium til lægge låg på de mange likvideringssager? Peters vurdering er, at mindst halvdelen af besættelsens godt 400 likvideringer aldrig nogensinde har været genstand for en undersøgelse. Måske ville man efter krigens afslutning helst give befolkningen indtryk at de mange danske helte, der tog kampen op mod tyskerne. Måske havde man brug for den fortælling, for at indgyde mod i befolkningen – som måske så ville glemme samarbejdspolitikken.

Selvtægt og kriminalitet?

Peter har også valgt at undersøge, hvordan likvideringerne udviklede sig i takt med krigen. Her har han fokus på, at frihedskampen efterhånden blev udnyttet til at dække over bl.a. selvtægt og kriminalitet. Derfor bør vores hidtidige billede af modstandsfolkenes arbejde måske revurderes og gøres langt mere nuanceret. (Jeg kan ikke lade være med at tænke på Matador og bemærkningen ”de sidste dages hellige”. Dem opfatter jeg bl.a. som folk, der måske ville udnytte den kaotiske periode til personlige opgør (og som selvfølgelig gerne ville ses som helte.))

Det var overraskende for mig, at likvideringerne ikke blev vurderet og besluttet af Frihedsrådet eller et udvalg herunder. Jeg har haft et billede af nøje afvejede sager, men som det fremgår i bogen, var især krigens sidste likvideringer til tider næsten tilfældige. Men Peter beskriver, hvordan der reelt ikke var nogle faste regler eller retningslinjer for, hvordan en likvidering blev iværksat.

Peter har bl.a. interviewet tidligere modstandsmænd, og herunder afdækket hvordan det egentligt føles at dræbe et andet menneske. Selvom drabene ofte var begrundet i ”krigens regler”, så har det stadig sat spor i både modtandsfolk og efterladte. Der var store menneskelige omkostninger, og store dele af de likviderende modstandsfolk endte som alkoholikere – eller begik ligefrem selvmord. Det er beskrevet sobert og med stor respekt for de involverede.

En meget velskrevet og velindlæst bog.

Vil du vide mere, så kan jeg anbefale dig at se filmen ”Med ret til at dræbe”.

Jeg har lyttet til bogen på Mofibo.

Efter drabet

Forfatter: Peter Øvig Knudsen

Udgivet: 2014
Indlæst af: Jesper Anthonsen
Forlag:  Gyldendal
Sidetal: 416

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply