HomeBoganmeldelser Eksodus af Zornig og Lindholm

Eksodus af Zornig og Lindholm

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Eksodus

Er det latinske navn for 2. Mosebog, der fortæller om israelitternes udvandring fra Egypten under Moses. I den politiske teologi anvendes begrebet ofte som symbol på viljen til politisk opbrud og forandring. Og det er netop dette politikeren Malene Jørgensen ønsker at opnå med sit nystiftede parti Bæredygtig Fremtid. Men andre har en helt anden dagsorden…

Handlingen

Valgkampen raser over Danmark, og Malene Jørgensen og resten af hendes parti arbejder hårdt på at skaffe stemmer nok til en plads på Tinget. Det er svært, for flere og flere danskere strømmer til Danskernes Parti – hvis valgprogram er baseret på frygt for det fremmede. Men det skal Malene nu nok få ændret på – indtil alt går galt …

En partileder dør, da hendes cykel springer i luften. I løbet at de næste timer sprænges cykler i hele København, og panikken breder sig. Da politiet advarer borgerne om at holde sig væk fra cykler, lammes storbyen hurtigst – infrastrukturen er ikke gearet til en by uden cyklister. Ordet terror anvendes hurtigt af pressen hvilket medfører optøjer. Men cykelbomberne er kun første bølge, og snart er der borgerkrigslignende tilstande i Danmark.

Malene ser måbende til, mens den skræmte befolkning udvikler sig til frådende egoister, der hamstrer fødevarer, flygter eller udlever deres aggressioner i voldlige aktioner mod andre befolkningsgrupper. Politiet og regeringen fremstår magtesløse og statsministeren indfører undtagelsestilstand i Danmark.

Men Malene har et trumfkort – medlemmerne af partiets inderkreds er nemlig ikke helt almindelige – og i en tid hvor alle brikker kan bruges i det politiske spil, sætter teamet nu alt ind på at opklare sagen, inden det bliver langt, langt værre. Derhjemme venter Malenes mand, Mathias, der stadig lider efter en hjerneskade. Men han har også en plan – en plan, der bl.a. fører han til London og afsløringen af, hvem der egentlig sponsorerer Malenes liv.

Bedømmelsen

Eksodus er en meget velskrevet og tankevækkende bog. Skjult i en medrivende spændingsfortælling findes flere samfundsrelevante problemstillinger og -kritikker. Det kræver mere af læseren end en klassisk spændingsroman, men det er bare med til at gøre læsningen til en større oplevelse.

Persongalleriet er broget og mangfoldigt, men karaktererne fremstår autentiske og lette at relatere sig til. Miljøbeskrivelserne er  virkeligt godt skruet sammen og rammer ofte rent. Sproget er flydende og letlæseligt, selvom de samfundsudfordringer der behandles er skræmmende relevante.

Forfatterne har meget på hjerte, og man vil kunne genkende meget af personen Zornig i handlingen – der da bl.a. også er inspireret af hende og Michaels egne oplevelser, da de under flygtningekrisen i 2015 modtog en dom for menneskesmugling. Hvad driver mennesker til at begå ekstreme handlinger, og hvordan reagerer vi når vores samfund er truet? Bogens centrale temaer er brutale, og grænserne mellem godt og ondt er flydende.

Eksodus er tredje bind i trilogien om Malene og Matias, men kan sagens læses uafhængigt af de første bind – men du kan godt forvente at blive fristet til at læse de foregående bøger.

Malene

Tusind tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplaret.

Forfattere: Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

Udgivet: 2018
Sidetal: 345

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply