HomeBoganmeldelser Fra blokken af Jonas T. Bengtsson

Fra blokken af Jonas T. Bengtsson

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Med Nordvest som kulisse

Fra blokken er femte bog fra Jonas T. Bengtsson, der debuterede i 2005 med Aminas breve. Jonas har modtaget flere priser for sit forfatterskab, heriblandt PO Enquist Prisen og Martin Andersen Nexø Prisen.

Jonas’  bøger er udgivet i over 20 lande, og både Aminas breve og Submarino er filmatiseret. Filmrettighederne til Fra blokken er allerede solgt, og bogen forventes at blive lavet til en mini serie.

Handlingen

Det kommer noget bag på den voldsdømte Danny da han pludseligt bliver prøveløsladt. Hans første tanke er at opsøge de tidligere bedste venner Malik og Christian – men meget kan ændre sig på seks år. Malik (der altid har været lidt for klog til at passe helt ind i blokken) læser nu til tandlæge og Christian er blevet betjent, med retning mod villa, vovse og Volvo.

Det viser sig, at ingen mennesker har set Malik i flere uger. Danny kan ikke få hjælp til at finde ham af Christian, der er underlagt politiets regler og love. Disse føler Danny sig gudskelov ikke underlagt, og deres fælles opvækst i den samme betonblok i Københavns nordvestkvarter gør, at Danny selv iværksætter en eftersøgning.

Han kaster sig ud i et København, der ikke kun er præget af en verserende bandekrig, men også det gamle barske miljø med ucensureret indblik i ”Underdanmark”. Det bliver en rejse gennem indvandrerbander, s/m miljøer, udslusningshuse for misbrugere og et nostalgisk gensyn med gamle kendte steder.

Men Nordvest er ikke helt længere det samme, og spørgsmålet er om der stadig er plads til en som Danny. Tilgangen af kaffebarer og børnetøjsbutikker falder i hvert fald på ingen måde i hans smag. Kan han bruge fortidens meritter til at finde oplysninger om Malik og hans færden? Eller har udviklingen overvundet en som Danny?

Bedømmelsen

Fra blokken er en af den slags romaner, der fra starten rammer læseren lige midt i sylten med et brag. Det er en kriminalroman med en noget anderledes kulisse og en noget anderledes ”detektiv”. I bund og grund er Danny ikke specielt tiltalende – faktisk fremstår han mest som et dumt svin. Alligevel har han de rette motiver, og der er da også dele af bogen der afslører blidere følelser bag panseret.

Selvom de tre hovedpersoner har haft samme afsæt i livet, ender de alligevel med at vælge vidt forskellige retninger. Dette er beskrevet usentimentalt og hårdt, men bogen har også sine humoristiske sider. Plottet er velgennemtænkt, og der er løbende en god fremdrift i bogen. Det er medrivende og råt, når de tre gamle venners liv hvirvles brutalt sammen efter års adskillelse.

Miljøbeskrivelserne er meget levende og realistiske – man kan tydeligt mærke, at forfatteren har personligt kendskab til Nordvest. Han har malet et fantastisk billede af den del af København, der ikke nødvendigvis er en pæn del af byen. Det er virkeligt her man finder en af bogens styrker.

De beskrevne scener har til tiden noget næsten filmisk over sig, og det er med spænding og bange anelser at læseren følger Dannys eftersøgning af kammeraten fra Nordvest. Det er råt og hårdkogt, men samtidigt medrivende og fascinerende. Man kan tage drengen ud af blokken. Men man kan ikke tage blokken ud af drengen.

Fra blokken

Forfatter: Jonas T. Bengtsson

Udgivet: 2020
Sidetal: 304

Leave a Reply