HomeBoganmeldelser Hjælperen af David Jackson

Hjælperen af David Jackson

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , , ,

Tør du gamble?

Hjælperen er andet bind i David Jacksons serie om kriminalassistent Callum Doyle. Du kan læse om første bind, Paria, lige herher.

Handlingen

Et brutalt mord i en lurvet New York boghandel har en helt særlig betydning for Doyle: Offeret er nemlig blevet mærket med en besked, der kan være rettet direkte til ham. Et telefonnummer. Et telefonnummer, hvor områdenummeret henviser til Irland, og de sidste syv cifre er lig med Doyles New York nummer.

Og så begynder de uhyggelige telefonopringninger. En mand, der kalder sig Morderen, udnævner Doyle til sin Hjælper – og nu skal de lege. Doyle lærer at der er planlagt flere mord, og morderen vil give ham ledetråde til at hjælpe med opklaringen – hvis han udelukkende holder dem for sig selv. Siger du nej tak til tilbuddet, har du ikke flere ledetråde og flere mennesker kan dø. Men hvis du accepterer og ikke fortolker ledetrådene rigtigt, så vil de stadig dø – og du vil have skjult information der evt. kunne have reddet dem.

Efterhånden som flere mord sker – mere og mere brutale og med tilsyneladende tilfældige ofte – bliver presset på Doyle ubærligt. Tør han fortsætte med at gamble med folks liv? Eller må han ofre alt for at besejre en hensynsløs og stærkt manipulerende fjende. Den beslutning han tager, vil få konsekvenser der vil jage ham resten af livet.

Bedømmelsen

Hjælperen er en  glimrende efterfølger til Paria. Plottet var godt skruet sammen selvom den grundlæggende historie mindede en del om noget man havde læst/set før. På det punkt fremstår plottet lidt useriøst, men det var stadig behandlet interessant nok til at holde denne læser fanget.

Som man så det i Paria er det helt klart Doyle og hans personlighed, der hæver bogens karakter. Der er dog også drysset en del tør humor udover bogen, hvor specielt den interne politihumor samt Doyles tanker om computernørden Gonzo var meget underholdende. Gonzos desperate forsøg på at hjælpe er virkeligt morsomme.

Bogen er ikke den klassiske pageturner, men holder alligevel et godt tempo. De mere langsomme dele virkede nødvendige for at knytte de forskellige hændelser sammen. At den er skrevet i nutid gør, at man sammen med Doyle forsøger at gennemskue de forskellige ledetråde – selvom vi læsere dog også får et lille indblik i morderens tankegang.

Der er de forventede foruroligende mord, hurtig dialog og overraskende afsløringer. Selvom der var en del fyldstof, så var den samlede oplevelse en veludviklet og spændende historie. Bogen indeholder enkelte tvists som nogle læsere vil finde en smule for forudsigelige, og måske er en del af slutningen lidt for tilfældig – men alt i alt er Hjælperen en anstændig bog, der nok skal underholde.

Hjælperen

Forfatter: David Jackson

Udgivet: 2019
Sidetal: 450

Leave a Reply