HomeBoganmeldelser Ingen engle ved juletid af Rune Adelvard

Ingen engle ved juletid af Rune Adelvard

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

I skovens dybe stille ro

Ingen engle ved juletid er Rune Adelvards første krimi og hans femte bog. Rune har bredt sig over vidt forskellige emner fra digte til en bog om arbejdsmiljø.

Rune er både uddannet vvs’er og journalist, og blev inspireret til bogen efter et familiebesøg i Canada – hvor han hørte flere historier om bjørneangreb.

Handlingen

Vi befinder os i den barske canadiske vildmark i 1964. I den lille by Bierstadt møder vi de tre venner Edward, Christopher og Markus. Efter folkeskolen er de gået vidt forskellige veje, men deres venskab holder stadigt. De bindes både sammen af deres hemmelige hytte i skoven (hvor de forsøger at brygge øl), og deres fælles store passion: at spille på det lokale hockey hold Bierstadt Caribous.

Edward bor sammen med sin mor, og bruger dagen på sin motocross maskine og på ar søge arbejde. Men hans verden vendes på hovedet, da hans onkel, Joshua Dumigan, forsvinder sporløst. Godt nok har Joshua altid været en slags enespænder, men der er nu alligevel noget mærkeligt ved hans forsvinden – og nogle mystiske spor i hans hytte.

Hele byen hjælper det lokale politi med eftersøgningen, ligesom byen får hjælp af The Royal Canadian Mounted Police. Og de finder da også noget – men det er slet ikke hvad de havde forventet. Ikke lang tid efter stopper en mand på en øde landevej for at skifte dæk på sin bil. På bagsædet ligger hans datter og sover – ingen af dem kommer nogensinde hjem.

I en lille by, hvor alle kender hinanden, og hvor kirkens ord tages meget alvorligt, hvad kan der så være sket? Hvilket mørke er det, der er ved at indhylle byen i denne ellers så søde juletid? Edward, Christopher og Markus sætter alt ind på at løse sagen.

Bedømmelsen

Ingen engle ved juletid er en spændende fortælling, der er skabt i form af en julekalender (og derfor fungerer rigtigt godt til den kommende julemåned). Der er ikke tale om en klassisk krimi, men mere en krimi med et tvist – en form for arctic noir med et ekstra tillagt lag.

Som læser involveres man hurtigt i bogens mysterium, men det betyder ikke at der er sparet på de indledende beskrivelser af karaktererne. Man får et godt indtryk af dem, og de fremstår realistiske med deres alderssvarende problemer udover selve sagen.

Byen Bierstadt og det omliggende landskab er rigtigt godt beskrevet. Miljøet er godt skabt med tidstypiske butikker, og en realistisk stemning over karakterernes færden og opførsel. Spændingskurven er støt stigende gennem fortællingen, og det er med til at fastholde læserens interessere.

Der er ingen tvivl om, at Rune har talent for at skabe en spændende historie. Desværre overskygges dette af utallige grammatiske fejl i bogen, og det er altså en skam. En langt skarpere redigering, der måske også kunne have skåret lidt af den samtalemæssige redundans, ville have været skønt, og givet læserne en langt bedre læseoplevelse.

Ingen engle ved juletid

Forfatter:  Rune Adelvard

Udgivet: 2020
Forlag: Rune Adelvard
Sidetal: 536

Leave a Reply