HomeBoganmeldelser Jeg forsvinder i mørket af Michelle McNamara

Jeg forsvinder i mørket af Michelle McNamara

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Jagten på ondskaben

Michelle McNamara var journalist og skrev desuden for film- og tvindustrien. I 2006 startede hun sin hjemmeside TrueCrimeDiary, da hun efter et mord i sit nabolag havde været fascineret af true crime.

Michelle døde inden udgivelsen af Jeg forsvinder i mørket, der derfor er redigeret og færdigskrevet af Paul Haynes, Billy Jensen and hendes mand Patton Oswald. I april 2018 købt HBO filmrettighederne og har filmet en dokumentarserie ud fra bogen. Det vides ikke endnu hvornår serien får premiere.

Handlingen

I mere end 10 år skabte en mystisk og voldelig overfaldsmand skræk og rædsel i USA. Han begik mere end 50 seksuelle overfald og 12 bestialske mord. Og så forsvandt han fra jordens overflade – og undslap dermed sin straf. Tre årtier senere var Michelle McNamara fast besluttet på at finde manden hun døbte The Golden State Killer.

Hans hærgen startede i 1976, hvor en voldtægtsmand huserede i forstæderne omkring Sacramento. Hans modus var bl.a. at bryde ind i hjem om natten og overraske sovende ofre. Ofre var der tale om par, hvor han truede med kniv eller pistol. Når manden var pacificeret voldtog han kvinden. Hans overfald bredte sig senere til områder omkring San Francisco, men stoppede umiddelbart i midten af 1979.

Desværre var han ikke stoppet, men havde bare flyttet sig sydpå mod Los Angeles. Hans første kendte overfald blev forpurret da ofrene gjorde modstand – men det bevirkede bare, at han fremover valgte at myrde sine ofre. Han blev beskrevet som værende mellem 18 og 30 år, hvid og atletisk.

I 1986 stoppede overfaldene. I dag er det uforståeligt at han kunne husere så mange år uden at blive fældet, men dengang havde man hverken dna analyser eller delte sagsinformationer på tværs af de enkelte stationer. Derfor troede man i mange år, at der var tale om flere forskellige gerningsmænd.

Det var først i 2001, da man begyndte at sammenholde dna spor fra gamle sager, at forbryderens fulde omfang blev afdækket. Michelle brugte næsten 10 år på at researche og lege amatørdetektiv, mens hun forsøgte at skabe sammenhæng i 40 års overvældende beviser.

Hun tjekkede nettet og fortiden for spor, hun rekonstruerede gerningssteder, talte med vidner, analyserede beviser og skabte sin egen psykologiske profil af gerningsmanden. Hun gennemgik utallige politireporter, interviewede ofre og brugte mange timer i online fællesskaber – lige så besatte af sagen som hende.

Desværre døde Michelle McNamara inden tilfangetagelsen af The Golden State Killer. Men hendes efterforskning førte frem til en af de mest brutale seriemordere i amerikansk historie.

Bedømmelsen

Jeg forsvinder i mørket er ikke kun en grusom fortælling om en del af amerikansk historie. Det er også et portræt af en kvinde, der i sin besættelse af sagen utrætteligt jagtede sandheden.

Det er et imponerende stykke undersøgende journalistik, uanset om du er til true crime eller ikke. Og det er en bog, hvor forfatteren næsten er mere fascinerende end emnet. Det er hendes dedikation og de længder hun gik til for at afdække sandheden der er overvældende.

At Michelles privatliv er inddraget i bogen giver den et meget personligt præg. Det er ikke altid en fordel hvad angår true crime bøger, men jeg ser det som et forsøg på at dele hvordan hendes besættelse og store ønske om at se sagen løst influerede på hendes personlige liv. Det er til tider gribende og tilfører til andre tider en smule humor til bogen, der udligner de grusomme afsløringer.

Det må have været et kæmpe arbejde for hendes medefterforskere at skulle samle alle de brikker hun havde samlet til puslespillet. Desværre er præsentationen af hendes arbejde ikke helt i top. Det fremstår til tider meget uorganiseret, og der er mange gentagelser i bogen. Den store detaljeringsgrad gør også, at det var svært at holde fokus på alle ofre og sager.

Overordnet set var der tale om fængslende og skræmmende læsning, hvor man hurtigt blev fanget af Michelles opslugende interesse og dedikation til sagen. Det er en skam, at hun ikke nåede at opleve datoen 25. april 2018, hvor Joseph James DeAngelo blev arresteret. Der er stadig ikke faldet endelig dom i sagen mod ham.

Forfatter: Michelle McNamara

Oversættere: Betty Frank Simonsen, Nete Harsberg
Udgivet: 2019
Forlag: Hr. Ferdinand (en del af Politikens Forlag)
Sidetal: 303

Leave a Reply