HomeBoganmeldelser Kongekabale af Niels Krause-Kjær

Kongekabale af Niels Krause-Kjær

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , ,

 


Når virkeligheden overgår fantasien

Niels Krause-Kjær er tidligere chef for den konservative pressetjeneste. Derfor måtte han da også mange gange afvise, at Kongekabale var baseret på virkelige hændelser. Det ændrer dog ikke på, at bogens karakterer kan vække genkendende minder hos læserne om opgøret i Det Konservative Folkeparti.

Kongekabale var Niels Krause-Kjærs litterære debut, og blev efter udgivelsen filmatiseret med Søren Pilmark, Anders W. Berthelsen og Lars Mikkelsen i hovedrollerne. P.t. er Niels Krause-Kjær aktuel med efterfølgeren Mørkeland.

Handlingen

Lederen af Det Demokratiske Parti kvæstes alvorligt i en trafikulykke, og straks går det politiske spil i gang. De to fløje i partiet har nemlig hver deres kandidat til overtagelse af formandsposten, og de er villige til at gå endog meget langt for at sikre lige netop deres kandidat. Det bliver en beskidt magtkamp mellem gruppeformand Erik Pingel og den politiske ordfører Sven Gunnar Kjeldsen.

Sven Gunnar Kjeldsen er respektere, afholdt og visionær, hvilket ikke ligefrem giver Erik Pingel gode chancer. Men Erik Pingel sidder, sammen med partisekretær Peder Schou, på magten i partiets bagland, og måske kan de to sammen sikre, at Sven Gunnar Kjeldsen ikke kommer til at sidde i formandsstolen…

På Christiansborg findes også Dagbladets politiske redaktion, hvor journalist Ulrik Torp er daglig leder. Han besidder stadig en idealistisk tankegang om sit journalistiske virke, men han skal snart komme til at indse hvilke kræfter han er oppe imod.

Ulrik foretager grundig research for at skildre sagen bedst muligt, men det viser sig snart at hans chefredaktør har helt andre mål. Hvorfor mødes chefredaktøren så ofte med Erik Pingel? Da Ulrik Torp undersøger dette nærmere, erstattes han straks af en mere… forstående journalist. Men Ulrik er ikke villig til at give afkald på jagten på retfærdighed, og selvom han fyres fortsætter han sine undersøgelser. Men nu er han selv blevet fokus for de magtsøgende parter – og han mærker på egen krop, hvor beskidt et spil de spiller.

Alle arbejder ud fra deres helt egen agenda og deres egne ambitioner – og de er villige til at gå meget langt for at opfylde disse. Holder du på den forkerte hest, vil du snart mærke nederlagets smerte…

Bedømmelsen

Tanken om en bog med politik som tema kan godt skræmme eventuelle krimielskere, men det ville være synd. For selvom Niels tydeligt ikke er en erfaren skønlitterær forfatter, så er det alligevel lykkedes ham at skabe en medrivende fortælling. Og faktisk handler bogen slet ikke om politik, men mere om beskidt spil, magtkampe og skræmmende ambitioner.

Med det velkendte Christiansborg som ramme, har Niels formået at sammenskrue et fantastisk medrivende plot, der ikke skjuler de grimme sider af politik. Magtspillet er ikke for sarte sjæle, når politikere, partiansatte og journalister lader deres ambitioner udfolde sig i en hvirvelstrøm af løgne, beskidte tricks og magtmisbrug.

Der er måske ikke tale om den mest velskrevne historie, men indholdet er så spændende at man sagtens kan se bort fra dette. Sjove anekdoter spredes livligt ud over historien om magtspillet i dansk politik, og det skræmmende politiske spil beskrives realistisk.

Det er skræmmende, tankevækkende og medrivende læsning, der efterlader læserne med en dårlig smag i munden. For når bogen handling tydeligt læner sig op af virkelige begivenheder, er det så en virkelig beskrivelse man lige har læst. Er dansk politik i den grad gennemsyret af politikernes egne ambitioner og magtliderlighed? Jeg håber det ikke…

Ulrik

Forfatter: Niels Krause-Kjær

Udgivet: 2019 (genudgivelse)
Sidetal: 272

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply