HomeBoganmeldelser Projekt luftballon af Jes Buster Madsen

Projekt luftballon af Jes Buster Madsen

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , ,

Nogle gange skal der drastiske handlinger til

Jes Buster Madsener uddannet i Filosofi og Cognitive Science på Københavns Universitet. Han underviser i neuroscience, bor i en af Københavns fedeste gader og så er han aktuel med sin debutroman om Bjørn.

Jes mødte som teenager i Tyskland den unge Kolja. Kolja var vokset op i et hjem præget af vold, sygdom og alkoholisme, og Kolja har inspireret forfatteren til bogen om Bjørn.

Handlingen

Bjørn er 15 år, og har lige mistet sin mor. Lily var bindeleddet i deres noget aparte familie, og nu står Bjørn så der. Med den hjerneskadede far, der lever mest blandt sine legetøjssoldater, og den geniale storebror, der de sidste mange år har levet isoleret i kælderen.

Lilys eneste ønske var, at hun ikke skulle kremeres, men Bjørns far beslutter at det nu er det billigste og nemmeste. I en hvirvelvind af følelser, frustrationer og magtesløshed beslutter Bjørn at det skal være løgn!

Bjørn har en plan. En absurd plan. En genial plan. Han skal bruge et lig, nogle demente plejehjemsbeboere, en landsforræder, en hjemmebygget brænder og nogle gummilagener. For når livet bliver umuligt at takle, så må man sætte alt sit fokus på én ting: at passe på den kærlighed der er.

Der findes en kærlighed, som er større end døden

Bedømmelsen

Projekt Luftballon er en skøn lille fortælling med et vigtigt budskab. Skrevet i en stil, der vækker minder om Bjarne Reuters – selvom målgruppen for denne fortælling er en smule ældre. Projekt Luftballon indeholder nemlig meget mere end underholdning og komik: Det er en medrivende fortælling om sorg, kærlighed og hvordan de mennesker vi vælger at omgive os med kan skabe helt nye retninger i vores liv.

Det er en rørende historie pakket ind i en absurd ramme. Om familier, der er ved at falde fra hinanden, og om de ting vi gør for at holde sammen på det hele. Sproget er letlæseligt og flyder godt. Og selvom bogens korte format begrænser hvor meget dybde de enkelte karakterer får mulighed for at udfolde, så får sproget dem alligevel til at fremstå levende og realistiske.

Med glimrende brug af flashbacks lykkedes det Jes at oprulle baggrunden for familiens tragiske udvikling og hvilke begivenheder der har skabt denne samling af dysfunk-tionalitet. Det skaber en fin sammenhæng i plottet, der med humor fremstiller de tragiske hændelser. Hvis man står sammen, selv når livet er sværest, kan man overkomme alt – og måske lære mere om sig selv i processen.

Bjørn

Forfatter: Jes Buster Madsen

Udgivet: 2019
Forlag: EgoLibris
Sidetal: 167

Leave a Reply