HomeBoganmeldelser Lad mig dø af Clare Mackintosh

Lad mig dø af Clare Mackintosh

Comments : 1 Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , ,

Fra betjent til forfatter

Engelske Clare Mackintosh fik med sin debut i 2015 Jeg lader dig gå en forrygende start på sin forfatterkarriere. Derefter udkom Jeg ser dig, og nu er hun så klar med Lad mig dø om Annas jagt på sandheden. Clares 12-årige karriere indenfor engelsk politi har givet hende en helt speciel indsigt i de efterforskningsmæssige detaljer – en indsigt læserne kan nyde godt af i hendes bøger.

Handlingen

Ét år er gået. De siger det første år er det sværeste. De første fødselsdage, den første jul uden de savnede. Men det passer ikke – for savnet bliver ikke mindre. I løbet af syv måneder har Anna mistet begge sine forældre – begge begik selvmord på præcis samme måde.

Anna forsøger at komme videre I livet, og har en ny kæreste og babyen Ella – men nogle ting nægter at forblive begravet. Og på 1-årsdagen for hendes mors død modtager hun et kort:

Selvmord? Tro om igen

Er det et sygt menneske, ligesom dem der sendte beskeder efter hendes fars død? En virkelig dårlig joke? Eller findes der et menneske derude, der ved mere om hendes forældres forsvinden? Anna har aldrig helt troet på, at hendes forældre ville tage deres eget liv…

Da Anna tager kortet med på politistationen, møder hun den pensionerede efterforsker Murray. Noget ved sagen vækker hans interesse, og selvom det ikke er meningen han skal efterforske længere, så vil han alligevel samle mere materiale inden sagen overgives til rette afdeling.

Mistænksomheden er vækket hos Anna. Hvor godt kender hun egentlig sin kæreste, Mark? Og hvad med hendes onkel Billy – ved han mere om sagen end han har fortalt? Så mange hemmeligheder – så mange løgne. Men nogle gange skal man lade fortiden hvile…

Anna

Bedømmelsen

I mængden af bøger i den mere og mere populære Domestic Noir genre, skal der en del til for at en bog skiller sig ud. Og det lykkedes for Clare at bibringe noget nyt til genren.

Lad mig dø starter langsomt, men det er medvirkende til at lulle læseren ind i en falsk tryghed – og BAM! Så slår hun til. Det er længe siden jeg har oplevet så mange uventede tvists i en bog, og ingen af dem var jeg på nogen måde forberedt på. Det må siges at være tegn på stort talent og fantasifuldhed fra Clares side.

Clare bruger på de mest vellykkede måder alle litteraturens psykologiske virkemidler, og spinder læseren ind i sit spind af løgne, bedrageri og usikkerhed. Sproget var letlæst og flød godt gennem siderne, og brugen af de skiftende synsvinkler var medvirkende til at skabe spænding.

Karaktererne fremstod realistiske, og specielt Murray ramte mig. Han spiller ikke helt efter reglerne, og har måske kedet sig lidt efter sin pensionering – men det var hans privatliv, der stjal historien. Clares beskrivelse af et liv med borderline og omkostningerne for de pårørende var meget rørende – ligesom den kærlighed parret tydeligt havde for hinanden.

Det eneste der trækker ned i den denne ellers spændende og velskrevne krimi, var for mig længden. Til tider blev handlingen alt for langtrukken, og enkelte emner blev behandlet i for mange detaljer. Men der er stadig tale om en god læseoplevelse.

Anna

Forfatter: Clare Mackintosh

Udgivet: 2019
Sidetal: 465

1 COMMENT

One thought on : 1

Leave a Reply