HomeBoganmeldelser Lazaruseffekten af Tom Egeland (#Bjørn Beltø 7)

Lazaruseffekten af Tom Egeland (#Bjørn Beltø 7)

Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Bjørn Beltø og jagten på De dødes bog

Tom Egeland har arbejdet som journalist på bl.a. Aftenposten, men siden 2006 har han været fuldtidsforfatter. Hans serie om albino arkæologen Bjørn Beltø startede i 2001 med Cirklens ende. Lazaruseffekten er 7. bind i Bjørn Beltø serien men kan sagtens læses individuelt.

Titlen på bogen og inspiration til historien fandt Tom Egeland i Johannesevangeliet og fortællingen om Jesus’ genopvækkelse af Lazarus. Faktisk er der siden 1982 registeret 38 tilfælde af “Lazarus syndromet” – hvor afdøde vender tilbage til livet.

Bjørn

Handlingen

Arkæologen Bjørn Belto er velanset forsker med en imponerende evne til at finde gamle dokumenter. Derfor er det også ham den velansete Cox Vanderbilt Memorial Foundation retter henvendelse til, da de har brug for at opspore et tabt værk fra oldtiden. Men det er ikke hvilket som helst værk fonden er interesserede i – det er De dødes bog. Et sagnomspundet værk fra Babylon og Egypten – en samling religiøse og magiske tekster, dødsriter, okkulte opskrifter og profetier.

Opmuntret af et meget generøst honorar påtager Bjørn Belto sig opgaven, og starter sin søgen i England, hvor han både kommer i kontakt med Society of International Sciences og den adelige overklasse. Rejsen skal dog senere tage ham til både Italien og USA, men det går hurtigt op for ham, at han ikke er den eneste, der er på jagt efter De dødes Bog – og at de andre deltagere i jagten vil gå langt for at standse ham.

I USA foregår på samme tid et ultrahemmeligt forskningsprojekt. I laboratoriet sker eksperimentel forskning i liv og død, og hvis laboratoriet lykkedes med sin forskning, vil det medføre livsomvæltende ændringer i de herskende religioner i den vestlige verden. For hvad sker der egentligt med sjælen når vi dør – og hvorfor kan nogle mennesker huske detaljer fra tidligere liv? Har eksperimentet sammenhæng med de mystiske beskeder Bjørn modtager – beskeder om forsvundne børn og henvisninger til gamle skriftsteder.

Jagten på De dødes bog fører Bjørn Belto omkring alle religioner, mystiske munkeordener, uddøde skriftsprog og hemmelige koder. Den bringer ham til skjulte biblioteker og fører ham på sporet af nazisternes tyveri af bøger under 2. verdenskrig. Det går dog hurtigt op for ham, at han er overvåget og at det ikke kun er religiøse kræfter, der er på spil. Sandheden om tiden efter døden har også stort økonomisk potentiale, og snart er det en kamp på liv og død.

Bjørn

Bedømmelsen

Lazaruseffekten var mit første møde med Bjørn Beltø, men det bliver absolut ikke det sidste. Tom Egeland har kreeret en meget fascinerende blanding af fiktion og facts, af historiske myter og moderne videnskab.

Lazaruseffekten indeholder alt det en spændingsroman skal indeholde af action og fart, mens den samtidigt byder på interessante filosofiske refleksioner om et tankevækkende tema: døden. Selvom bogen indeholder mange henvisninger til bibelske myter og religiøse hændelser, så er den stadig skrevet i en meget læsevenligt sprog. Desuden er kapitlerne ret korte, men Tom Egelund mestrer til fulde at ende kapitlerne med cliffhangers – så du er tvunget til lige at læse det næste kapitel.

Der er tydeligvis foretaget en del research i forbindelse med bogen, hvilket gør den mere fængende og historisk interessant. Derudover er sproget gennemsyret af en humoristisk undertone, når vores helt Bjørn Beltø reflekterer over egne evner og muligheder. Når man behandler store, tunge emner som religion og død, så kan det komme til at fremstå meget tørt og teoretisk, men Tom Egeland har på en meget kreativ måde formået at forvandle disse emner til spændende, medrivende og oplysende læsning.

Sidder du stadig og er en smule skeptisk overfor, hvorvidt bogverdenen har behov for endnu en bog om mystiske koder, gamle myter og oldtidsfund, så lad mig berolige dig: Ja, det har den – og Tom Egelund har leveret den!

Bjørn

Tak til Forlaget Turbine for anmeldereksemplaret.

Forfatter: Tom Egeland

Oversætter: Rasmus Klitgaard Hansen
Udgivet: 9. marts 2018
Forlag: Turbine
Sidetal: 500

Leave a Reply