6 april, 2020
Leksikon om lys og mørke af Simon Stranger
Posted in : Boganmeldelser on by : Lotte Tags: 2. verdenskrig, 5 poter, flygtninge, Historie, historisk roman, jøder, Leksikon om lys og mørke, mod, Politikens forlag, Simon Stranger
Den skjulte historie
Leksikon om lys og mørke er inspireret af en snublesten. En af de 67.000 der indtil videre er sat rundt omkring i Europa, og som skal minde eftertiden om nogle af 2. verdenskrigs ofre. Det var nemlig først da Simon Strangers søn spurgte ind til stenen sat til minde om hans oldefar Hirsch Komissar, at Simon opdagede ting om sin kones familie – bl.a. om den gang familien boede i rædslernes hus.
Handlingen
Da Marie Komissar har problemer med at overskue forretningen Paris-Wien efter hendes mands død under krigen, beder hun sin søn og svigerdatter om at komme til hjælp. Hun har skaffet dem et godt hus i byen – men huset på Jonsvannsveien 46 gemmer på en tragisk historie.
Under 2. verdenskrig dannede villaen rammen om den såkaldte Rinnan-bande, ledet af den unge Henry Oliver Rinnan. Her opbyggede han sin helt egen organisation med det formål at hjælpe Gestapo. Banden infiltrerede bl.a. den norske modstands-bevægelse og afslørede smuglerruter fra Norge til Sverige. Tilfangetagede modstandsfolk til tortureret og dræbt i villaens kælder, der var indrettet med både celler og torturinstrumenter.
Hvordan endte Henry Oliver Rinnan med at blive bøddel for sit eget folk? Hvordan gik det med familien Komissar under krigen, og hvordan endte noget af familien i rædslernes hus? Hvorfor vidste forfatteren intet om svigerfamiliens historie før hans søn spurgte ind til snublestenen?
Er historien noget vi skal glemme eller huske på? Hvad er en familie eller et menneske egentligt uden deres historie? Alle de handlinger, både gode og dårlige, der er udført før vores tid, og som indirekte er med til at skabe os?
Bedømmelsen
Leksikon om lys og mørke er en meget vellykket blanding af krigshistorie og biografi, hvor bogens tre hovedhistorier på smukkeste vis flettes sammen til et hele. Bogens opbygning er meget speciel, men opdelingen af kapitlerne efter alfabetet giver bogen et præg af både nytænkning og fascination.
At blande leksikonformen med romanstilen kan kræve en smule tilvænning under læsningen, men Simon Stranger skriver så fængende og formidler voldsomme emner på en så respektfuld måde, at man hurtigt vænner sig til formen.
Der er en næsten legende tone over den lethed hvormed Simon formår at springe frem og tilbage i tiden, og det siger meget om Simons talent af hans indlevelse gælder alle involverede karakterer. Selv Rinnan formår han at vække en form for medfølelse eller i hvert fald forståelse for. Den dreng, der bare gerne ville ligne alle andre og have de samme muligheder – og som ikke kan stoppe, da han opnår sine mål via magt.
Der ligger tydeligt et kæmpe researcharbejde bag bogen, og noget af det der hæver fortællingen er netop forfatterens egne refleksioner gennem bogen. Her behandles store emner som eks. tilgivelse eller had, og hvordan mennesker kan håndtere livets udfordringer på vidt forskellige måder.
Smuk, barsk og spændende læsning der anbefales til alle uanset om interessen koncentrerer sig om historie eller menneskelige skæbner.
Forfatter: Simon Stranger