HomeUncategorized Løgn i din hals af Lars Kjædegaard (Anita Hvid og Thor Belling #14)

Løgn i din hals af Lars Kjædegaard (Anita Hvid og Thor Belling #14)

Posted in : Uncategorized on by : Lotte Tags: , , , , , , ,

Tragedie og hævn

I 2021 kan Lars Kjædegaard fejre 40-års forfatterjubilæum. Det markeres 11. februar med udgivelse af to bøger: En ny krimi i Hvid & Belling-serien, Løgn i din hals, og selvbiografien Lang dag mand.

Løgn i din hals er bog nr. 14 i Lars Kjædegaards serie om Hvid og Belling – men reelt kunne man sagtens omtale bogen som bind 2. Det er nemlig både en efterfølger til Rige svin, og en forgænger til Smukke Jan.

Fra bogens bagside:

Løgn i din hals er andet, selvstændige bind i Lars Kjædegaards populære serie med efterforskerne Anita Hvid og Thor Belling.

En kvinde i Aarhus modtager et opkald om, at hendes søn er blevet alvorligt kvæstet i en ulykke. Opkaldet viser sig at være falsk. Kort efter modtager en mand i byen et lignende opkald, som får fatale følger. Også dette opkald er falsk, og så bliver Anita Hvid involveret i sagen.

Hvem spreder frygt og død ved at lyve så overbevisende? Er der tale om umotiverede, tilfældige chikanerier, eller er hensigten mere dyster?

Bedømmelsen

Løgn i din hals er en fremragende efterfølger til Rige svin. Med sit flydende sprog og charmerende korte sætninger, har Kjædegaard endnu en gang formået at byde læserne på en bog der afdækker flere begivenheder og hvordan disse indvirker på hinanden.

De fleste vil sagtens kunne sætte sig ind i bogens motiver om hævn – og vil måske kunne genkende noget af sig selv i den beskrevne bagvedliggende psykologi. Bogen indeholder glimrende beskrivelser af hvordan modtagerne af de forskellige opkald reagerer psykisk, og hvordan det kan få langvarige virkninger – og nogle gange medføre resultater, der oprindeligt ikke var meningen.

Plottet er rigtigt godt sammensat, og endnu en afspejler en bog Kjædegaards omhu for detaljen. Løgn i din hals byder både på spænding og Kjædegaards vanlige humor – selvfølgelig krydret med en vis mængde samfundskritik.

Det er positivt, at Belling ser et talent i Hvid, i stedet for at affærdige en ung kvinde med manglende erfaring. Han ser potentiale og vælger at støtte hende i hendes faglige udvikling. Han overtager ikke sagen, men lader hende foretaget sine egne undersøgelser og drage sine egne konklusioner.

Hvid og Bellings veludviklede retfærdighedssans er forfriskende, ligesom det er en dejlig afveksling at bogen ikke byder på de ellers traditionelle krimihelte – dem med psykiske problemer eller rod i privatlivet – og selvfølgelig en inkompetent ledelse.

En charmerende hyggekrimi, krydret med en passende dosis humor.

Løgn i din hals

Forfatter: Lars Kjædegaard

Udgivet: 2021
Forlag: Gyldendal
Sidetal: 266

Leave a Reply